Del 20 al 27 de gener, Bigues i Riells del Fai acollirà diverses activitats gastronòmiques, lúdiques i formatives.
Bigues i Riells torna a celebrar la Fira de l’Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà que enguany, arriba a la seva dotzena edició. A partir del 20 i fins al 27 de gener, el municipi disposarà de nombroses activitats per a tots els públics organitzades per l’Ajuntament del municipi i el Consell Comarcal.
Com ja és tradició, la plaça Miquel Bosch, entre les 9 i les 14 h, serà el centre neuràlgic de la Fira on es podrà gaudir de 40 parades d’oli de la varietat vera i d’altres varietats, de pa artesàmitjançant una tradició mil·lenària, d'un show cooking, d'un tast d'olis, d'una exposició retrospectiva sobre la celebració de la fira de l’oli al municipi, de xerrades i de tallers.
Aquest últim any, la producció d’oli vera ha estat marcada per la sequera i les plagues, principalment dels senglars. En l’acte de presentació de la Fira al Castell de Montbui, el vicepresident de l’Associació de Productors de l’Oli del Vallès, Marc González, ha qualificat la situació de “lamentable”, ja que no s’ha arribat a produir ni un 10% de volum de la capacitat total que tenen els productors vallesans de l’Oriental.
En aquest context el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha sigut contundent en el seu discurs: “Hem de seguir treballant conjuntament per al reconeixement del producte local i situar-lo entre els més valorats”. Per la seva part, el conseller de Productes de la Terra del Consell, Ignasi Martínez, ha volgut fer una crida a intentar revertir la situació a través de la conscienciació social del canvi climàtic i la necessitat d’establir un control de plagues, que està provocant que els productors estiguin fent un “esforç de supervivència”.
Davant d'aquesta problemàtica, l'alcalde de Bigues, Joan Galiano, ha destacat el valor de la Fira: "Volem posar de relleu la qualitat extrema del nostre producte, però el més important és que ho fem tots de la mà: productors, municipi, comarca i fins i tot, país".
D’altra banda, l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli del Vallès estrena un nou logo, elaborat per l’alumnat de l’IES Carles Vallbona.
Show cooking, tast d’olis, scapebox i xerrades
A banda de les parades de productes locals, la fira també disposarà de xerrades i tallers amb la finalitat de mostrar i conscienciar sobre la importància dels productes locals.
El dissabte 20 de gener a les 9 h, hi haurà una mostra de com fer allioli a càrrec de Pep Salsetes i esmorzar populara l’Espai 1 d’Octubre.
El mateix dia de la fira, a les 10 i 12 h, hi haurà un tast de diferents variants d’oli a càrrec de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli del Vallès al TAP Bigues. A les 11 h, serà el torn del Showcooking a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental.
La fira comptarà amb una xerrada sobre Les farines dels blats antics a càrrec de Santi Olivé, productor de Can Jornet i el nutricionista Albert Bruno.
Durant tot el dia es podrà participar en l’scapebox: un joc de l’oli per descobrir-ne les seves propietats a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Divulgació, formació tècnica i jornada gastronòmica per a professionals
Dilluns 22 de gener, se celebrarà la jornada gastronòmica sobre l’oli d’oliva del Vallès, dirigida a professionals del sector, a les 20 h, a l'Hotel Molí de la Torre.
Dimecres 24 de gener, en el marc del cicle de xerrades locals hi haurà la de L’oli és un suc de fruita i un posterior tast a càrrec de Núria Valentí al TAP de Bigues a les 19 h.
Divendres 26 de gener, a les 17.30 h, al Teatre Auditori Polivalent, es farà la jornada tècnica. Enguany, tractarà la utilització de fitosanitaris a les oliveres.
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.