L'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental organitza dues activitats per tornar als orígens

Dijous, 6 de juny de 2024

Les dues activitats organitzades pel servei del Consell Comarcal exploraran la història a través del català i la fotografia el dimecres 12 i dijous 13 de juny a l'Arxiu Comarcal. 

L'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental organitza dues activitats amb l'objectiu de fer un recorregut per la història a través del català i la fotografia per conèixer més el passat de la comarcal i de Catalunya. 

La primera activitat serà la conferència El català en els seus orígens. Lletres que parlen de la mà del catedràtic de Paleografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jesús Artero i la doctora enCiències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, Tània Alaix. Serà el dimecres 12 de juny a les 18.30 a l'Arxiu Comarcal (C/ de l’Olivar, 10. Granollers). L'entrada és lliure.

Els investigadors vallesans Jesús Alturo i Tània Alaix ens explicaran com després d’uns anys de minuciosa recerca a arxius i biblioteques han trobat un manuscrit en català més antic encara que les famoses Homilies d’Organyà; es tracta del Llibre dels Jutges (segle XI). I també que els orígens del català es podrien remuntar al segle IV, en època tardoromana. En el mateix acte també es presentarà el llibre Lletres que parlen. Viatge als orígens del català. Els autors signaran exemplars d’aquesta obra.

L'endemà, dijous 13 a les 12.00, s'inaugurarà l'exposició Fotografia Esportiva a la premsa comarcal (1930-2000). El fons fotogràfic Sport Comarcal, dipositat a l’ACVO, amb prop de 30.000 imatges, recull els arxius de tres revistes esportives vallesanes: Comarca Deportiva (1964-1987), Deporte Vallesano (1981-1998) i Sport Comarcal (1990-2011). Aquesta exposició és una mostra d’aquest important llegat fotogràfic.

L'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental és un servei del Consell Comarcal i té com objectiu el manteniment, la conservació i la difusió del patrimoni documental de la comarca, per tal d’aconseguir que l’arxiu sigui una font primària i primordial d’informació per preservar la memòria històrica; custodiar documentació de valor administratiu i permanent d’institucions públiques de la comarca. 

 

 Aquest servei del Consell Comarcal contribueix a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 7.06.2024 | 10:10