La temperatura general del Vallès Oriental podria pujar 2ºC en vint anys

Dimecres, 8 de maig de 2024

El departament de Productes de la Terra del Consell Comarcal va organitzar dimarts la sessió formativa Clima i temps al Vallès Oriental. Eines per a l'adaptació al canvi climàtic del sector agrícola. 

En la jornada formativa Clima i temps al Vallès Oriental. Eines per a l'adaptació al canvi climàtic del sector agrícola, s'han tractat diferents punts com les afectacions del canvi climàtic i les projeccions futures. 

El seminari va comptar amb la participació de destacats experts en la matèria i va buscar crear un espai d'intercanvi d'experiències i coneixements entre científics i pagesos. Les ponències, de mà de representants del Servei Metereològic de Catalunya (SMC) l'AEMET i l'Observatori de l'Ebre han volgut donar a conèixer la situació, els serveis i avisos i projectes que han nascut per a pal·liar aquesta situació. 

El conseller de l'àrea de Productes de la Terra del Consell Comarcal, Ignasi Martínez, ha fet una crida a la "generositat dels vallesans", perquè la situació dels productors locals és molt díficil i el mossaic del Vallès Oriental s'està perdent poc a poc. 

Clima i temps al Vallès Oriental

Ja és sabut que el canvi climàtic ja és inminent i la situació cada cop va empitjorant. Segons les paraules del científic de l'AEMET, Josep Lluís Camacho, "el clima d'avui, no té res a veure amb el de 1950". Al Vallès, les marinades que venen del Mediterrani suavitzen les temperatures i el massís del Montseny també afecta en aquestes oscil·lacions de temperatures, cada cop més brusques. Malgrat això, el cap de l'àrea de Predicció del METEOCAT, Santi Segalà,  ho ha deixat ben clar: "Si seguim així, la temperatura general del Vallès Oriental, i de més enllà, podria pujar 2 graus en 20 anys i més de 5 al 2100".

Segons ha indicat Segalà, l'estiu de l'any 2022 va superar en calor, les projeccions que ells havien calculat. Les plujes han baixat un 17% des de l'any 1950 i la temperatura ja ha pujat 2ºC des d'aquesta data. Enguany, hi ha entre 35 i 40 dies més de calor que a mitjans del segle passat i ja es parla de "nits tropicals i tòrrides" que no baixen de 28ºC. Les onades de calor són 6 anuals, quan dècades enrere eren 2. 

Segons els científics de Meteocat i l'AEMET, cada cop hi ha més probabilitats de temps violent. Així, han dissenyat mètodes de predicció, no sempre del tot exactes, perquè aquest temps és molt canviant. Aquests avisos es poden rebre pel mòbil a través de les pròpies aplicacions, per a butlletins i al mateix web que són molt interessants per a la ciutadania i sobretot, per als productors agrícoles. 

L'Observatori de l'Ebre, veient aquesta situació, ha exposat diferents eines i estratègies de reg i va posar sobre la taula tot el tema hídric del subsol. En aquesta línia, va néixer l'Observatori de la Sequera de la Terra Alta, subvencionat amb fons europeus, que vol proveir d'informació sobre la situació hidrometeorologia en cultius de secà. Aquestes recomanacions volen fer el màxim necessari per garantir el benestar de la vinya. Així, elaboren butlletins setmanals de sequera i d'accés gratuït a través del web.

Aquesta jornada l'ha organitzada el Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Xarxa Productes de la Terra. 

 

   

Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 9.05.2024 | 09:15