L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat el Butlletí d’estructura productiva amb dades d’assalariats, autònoms i empreses del Vallès Oriental corresponent al primer trimestre de 2024, a partir de l'estadística d'afiliacions a la Seguretat Social dels comptes de cotització situats a Catalunya.
El primer trimestre de 2024 arrenca amb dades positives respecte les dades registrades fa un any i també respecte el trimestre anterior. Així, continua, com ja es dibuixava a finals de l’any passat, la millora dels tres components de l’estructura productiva, tant al conjunt català com a les principals comarques metropolitanes.
Al Vallès Oriental, la població que treballa en règim d’assalariats, suma un total de 127.745 persones, i augmenta en 1.440 persones (+1,14%) respecte l'any passat.
Pel que fa a la població que treballa en règim d‘autònoms, l‘evolució interanual és positiva, molt més que el trimestre anterior: es registra un increment de 425 persones (un 1,45% d‘increment, més del doble que el +0.6% registrat el trimestre anterior).
La xifra de centres de cotització mostra símptomes de decreixement i alentiment en el ritme de descens; aquest trimestre la reducció és del -0,33%, (pràcticament la meitat del percentatge que es va registrar el darrer trimestre de 2023, situat en el -0,61%), tot i que encara no s'assoleixen les xifres positives registrades el període 2017-2019.
En conjunt doncs, l‘evolució en termes de llocs de treball és positiva, de l‘1,20%, i se situa en +1.865 llocs, gairebé 300 llocs de treball més que el darrer trimestre de 2023.
Pel que fa a l’evolució de l’ocupació per activitats econòmiques, si s’analitzen les 5 branques d’activitat que més llocs de treball han destruït, s’observa que la llista l’encapçalen les activitats relacionades amb l‘ocupació, activitats especialitzades de construcció, productes informàtics i electrònics, mediació financera i la construcció d‘immobles. En canvi, els subsectors amb més creació d'ocupació durant el trimestre han estat: activitats no classificades, comerç a l‘engròs, serveis de jardineria, la indústria química i el transport terrestre i per canonades.
Cal destacar que els 157.440 llocs de treball que es registren a la comarca aquest primer trimestre de 2024, suposen el 6,3% dels llocs de treball totals de la Regió Metropolitana, un percentatge que es creix respecte trimestres anteriors.
El servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.