El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció presentada pel grup comarcal de la Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista (CUP-Amunt) de solidaritat amb el País Valencià. A l’inici de la sessió també es va llegir una Declaració institucional acordada a la Junta de Portaveus en record a les víctimes de la DANA.
La moció presentada per la CUP va ser aprovada amb els vots a favor dels grups comarcals d'Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal i Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista, l'abstenció del grup comarcal Socialista-Candidatura de Progrés i En Comú Podem-Confluència i el vot en contra de Partit Popular/Partido Popular.
Text de la moció
MOCIÓ DEL GRUP COMARCAL DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR - ALTERNATIVA MUNICIPALISTA (CUP-AMUNT) DE SOLIDARITAT AMB EL PAÍS VALENCIÀ
Seguim colpits per les notícies sobre els efectes devastadors de la DANA al País Valencià, que a data d’avui ja ha causat més de dues-centes víctimes mortals; i encara continuen desaparegudes moltes persones.
Les DANA o gotes fredes són fenòmens extrems, que s’esdevenen de forma natural tant al País Valencià, a les Illes Balears com, en menor mesura, a Catalunya. Segons l’opinió unànime de científics, però, la freqüència i la intensitat d’aquests fenòmens s’està incrementant a causa del canvi climàtic. Ho sabem de fa temps i no s’està actuant amb prou celeritat. És, a més, una tendència que anirà a més si no es reverteixen d’arrel i amb urgència les polítiques de creixement econòmic perpetu. El negacionisme climàtic té les cames molt curtes i la realitat és tossuda.
Ara bé, si l’emergència al País Valencià té com a origen el temporal, la gravetat de la situació es veu multiplicada per la confluència de factors de caire polític. Per una banda, el País Valencià pateix un infrafinançament i un espoli històrics per part del centralisme de l’Estat espanyol. Aquesta situació, que a l’Estat espanyol només té paral•lelismes a les Illes Balears i a Catalunya, condemna els valencians i les valencianes a uns serveis públics i unes infraestructures manifestament insuficients. Que les capitals valencianes estiguin connectades amb Madrid per trens d’alta velocitat, però no entre elles (o amb Catalunya, tot i les relacions econòmiques que ens han unit històricament), és un exemple paradigmàtic del tractament colonial a què l’Estat espanyol sotmet el País Valencià.
Per altra banda, i en bona mesura també a causa d’aquest tractament colonial, l’economia del País Valencià (on, no fa massa dècades, el sector primari jugava un paper molt més important) ha evolucionat ràpidament cap a la terciarització, i cap a un model basat en el binomi turisme-construcció. Aquest és un model empobridor i depredador del territori, que no té escrúpols ni fa cap mena de consideració de caire mediambiental, sinó més aviat el contrari: intenta escapar de qualsevol mena de regulació per tal de maximitzar els beneficis privats. A més a més, cal dir que la societat valenciana i les Corts han estat exigint de fa temps la condonació del deute il•legítim del País Valencià.
El Govern autonòmic valencià del PP (amb el suport de Vox) és el paradigma de tots aquests factors polítics, i la seva gestió desastrosa de la crisi els reflecteix. Carlos Mazón i el seu Govern han demostrat el seu negacionisme climàtic ignorant les alarmes dels científics, que van avisar amb dies d’antelació de la DANA. Prèviament, el Govern havia eliminat la Unitat d’Emergències, en la seva croada contra el sector públic. I quan ja hi havia imatges de barrancades desbordades a l’interior dels pobles de les comarques de València, amb pluges de més de 600 l/m², Mazón enviava missatges “tranquil•litzadors” a la població per tal que la gent continués al seu lloc de treball. El Govern Mazón també va rebutjar en primera instància l'ajut d'unitats d'elit de bombers catalans, per exemple i entre altres oferiments, tot prioritzant el seu projecte assimilacionista a les vides dels valencians i les valencianes.
Al Vallès Oriental, milers de persones s’han mobilitzat per donar una resposta solidària amb les persones afectades per la catàstrofe, mostrant de nou que el nostre és un poble solidari, organitzat i que es mobilitza davant de les injustícies. Són desenes les iniciatives de caràcter humanitari, sanitari, social, cultural, educatiu i gastronòmic que s’han desplegat des de la comarca, demostrant, una vegada més, la solidaritat vallesana amb el poble valencià, amb els Països Catalans.
Per tot això, el Grup Comarcal de la CUP-AMUNT proposem al Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental l’adopció dels següents acords:
PRIMER. Mostrar la seva solidaritat amb les víctimes i les seves famílies, amb les viles i ciutats colpejades per la DANA, i amb el conjunt del País Valencià.
SEGON. Promoure l’agermanament dels municipis vallesans amb municipis del País Valencià, siguin afectats pel temporal o no afectats directament. Treballar perquè aquests agermanaments serveixin per compartir experiències i aprenentatges en matèries de sostenibilitat, serveis públics i model econòmic al servei de les persones, i per estrènyer llaços de solidaritat, de cultura, d’esport i de país, en definitiva.
TERCER. Denunciar el dèficit fiscal, i l’infrafinançament crònic consegüent, que pateix el País Valencià, i que té conseqüències nefastes per als seus serveis públics i, en última instància, per a les vides i el benestar del poble valencià.
QUART. Denunciar l’actuació negligent del Govern autonòmic valencià i demanar la dimissió dels responsables polítics de la gestió de la prevenció d’emergències, de l’emergència mateixa i de tota la gestió posterior, començant pel President Carlos Mazón.
CINQUÈ. Enviar aquests acords al President de la Generalitat Valenciana, als Presidents de la Diputació València, Castelló i Alacant i al Síndic de Greuges del poble valencià.
SISÈ. Comunicar l’aprovació d’aquesta moció a través dels canals de comunicació habituals del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Declaració institucional
A l’inici de la sessió es va llegir una declaració institucional conjunta amb el text següent:
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PELS EFECTES DE LA DANA DEL 29 D’OCTUBRE
El Consell Comarcal del Vallès Oriental, davant els terribles efectes de la DANA del passat 29 d’octubre, expressa als familiars de les víctimes, als ajuntaments i a les institucions dels territoris afectats, el seu condol i la seva estima.
Així mateix, vol traslladar la seva solidaritat amb les víctimes, les persones desaparegudes, afectades i damnificades per aquests gravíssims episodis climatològics.
Agrair el treball i l’esforç de tots els cossos de seguretat, bombers, sanitaris, policies, brigades i voluntaris actuant amb celeritat i dedicació en aquests moments crítics, salvaguardant vides.
Finalment, el Consell Comarcal del Vallès Oriental manifesta el seu compromís amb la recuperació de pobles, viles i ciutats i amb la necessitat d’emprendre les accions necessàries per a mitigar els efectes immediats d’aquests aiguats sobre la vida de les persones, l’espai natural i el teixit productiu i ens posem a disposició de totes les institucions.
Per tot això, els Grups Comarcals proposem al Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental l’adopció dels següents acords:
SEGON. Promoure l’agermanament dels municipis vallesans amb municipis del País Valencià, siguin afectats pel temporal o no afectats directament.
TERCER. Enviar aquests acords al President de la Generalitat Valenciana, als Presidents de la Diputació València, Castelló i Alacant i al Síndic de Greuges del poble valencià.
QUART. Comunicar l’aprovació d’aquesta moció a través dels canals de comunicació habituals del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 13 “Acció climàtica”, 15 “Vida terrestre”, 16 "Pau, justícia i institucions sòlides" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.