La realitat de les persones amb discapacitat és molt diversa i variada, amb diferències importants que poden estar vinculadesa diferents variables, ja sigui el tipus de discapacitat que es pateix, l’edat o altres variables. Des de l’Observatori-Centre d’Estudis, i per tal d’aprofundir en el coneixement dels diferents col·lectius que formen part de la població de la nostra comarca s’ha dut a terme aquest informe, que es basa en l’explotació de les dades estadístiques existents i d’altres documents d'interès. Bona part de les dades formen part de l’Estadística sobre la població amb discapacitat de Catalunya, del Departament de Drets Socials i Inclusió. També es recullen dades relatives a l’l’Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat, té per objectiu principal conèixer la situació de les persones amb discapacitat i la seva integració al mercat de treball.
D’acord amb les darreres dades disponibles,s’estima que el 2023 a la comarca hi ha un total de 30. 518 persones amb reconeixement legal de discapacitat, 15.257 homes i 15.261 dones, una distribució pràcticament idèntica del 50% per sexes. Respecte al conjunt total de la població vallesana, les dades indiquen que la població amb discapacitat reconeguda suposa el 7,2% del total de població, una proporció lleugerament per sota del que suposa el total de població amb discapacitat reconeguda al conjunt del país, que puja a un 8,56%.
Per edat, observem diferencies substancials pel que fa a la distribució per sexes, amb una major presència d’homes entre les edats adultes: així, la població amb discapacitat i edat compresa entre els 16 a 64 anys (població en edat activa) suposa el 47,6% del conjunt de la població amb discapacitat. I dins d’aquest conjunt de població, el 54% són homes i un 46% són dones, distribució força diferent a la que presenta la població sense discapacitat, en què la proporció entre homes i dones és molt més iguali (51% d’homes i 49% de dones).