Nou pas del Consell Comarcal per al reconeixement de la producció de la varietat d’oli “Vera del Vallès”

Divendres, 11 de març de 2022
  • Avui s’ha presentat el projecte de marca de qualitat, amb l’assistència de més d’una desena de productors d’oli.

“És un oli amb molt potencial. Té molta intensitat d’aroma, molt fàcil d’identificar, amb una base complexa...”, són algunes de les característiques amb les quals l’investigador de l’Irta Mas Bové, Agustí Romero, ha definit l’oli de la varietat “Vera del Vallès” durant el tast que s’ha fet aquest migdia a la Finca la Xerona, de Caldes de Montbui, lloc escollit per a la presentació del projecte de marca de qualitat “Oli Vera del Vallès”, una trobada que ha comptat amb la presència dels productors de les finques Can Nualart, Xalabarder, Can Sapera, Mas Curró, Can Duran, Can Viver, La Xerona, Can Gual i Joan Picanyol, del Vallès Oriental, i Rovira, del Vallès Occidental.

En el marc del treball per a la identificació, catalogació i valorització de varietats locals, el Consell Comarcal centra aquesta fase de treball en impulsar unes directrius que avalin els olis de varietat “Vera del Vallès”.

La caracterització dels paràmetres per accedir al reconeixement “Oli Vera del Vallès” es definirà conjuntament entre productors/es i trulls del Vallès i el propi Consell Comarcal.

Després del treball per a la identificació de finques productores d’oli de varietat “Vera del Vallès” i la realització de l’inventari i la mapificació de finques productores d’aquesta varietat, -un treball desenvolupat pel Consell Comarcal, conjuntament amb la Cooperativa Agrària del Vallès, que es va presentar el novembre del 2019 i es pot consultar al web veradelvalles.cat- el passat novembre arrencava una nova fase de treball per a l’impuls a la producció de varietat “Vera del Vallès”: la proposta de creació d’una marca de qualitat.

Partint de la caracterització fenotípica i molecular d’aquesta varietat realitzada l’any 2014 i un cop registrada aquesta varietat als bancs de germoplasma d’olivera de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA) i del Banc Mundial de Còrdova, el Consell Comarcal ha iniciat una fase de treball que té per objectiu reconèixer i diferenciar l’oli d’olives de varietat “Vera del Vallès”.

Per a la creació de la marca o reconeixement es partirà de la caracterització de 10 mostres d’oli de varietat “Vera del Vallès” de la collita i premsa de l’hivern 2021-2022 que actualment ja estan realitzant laboratoris d’anàlisi i el Panell de Tast Oficial d'olis Verges d'oliva de Catalunya. A partir de la caracterització físico-química i de tast, el Consell Comarcal reunirà de nou productors i productores d’oli del Vallès per tal de definir conjuntament i de forma consensuada quines han de ser les característiques dels olis d’aquesta varietat que vulguin optar a un futur reconeixement amb la marca “Oli de varietat Vera del Vallès”.

A partir dels criteris definits –i nodrint-se d’experiències anàlogues d’altres territoris i productes singulars de Catalunya-, es crearà la marca “Oli Vera del Vallès”, a la qual podran optar els olis produïts al Vallès.

En el marc del treball conjunt entre Consell Comarcal i productors i productores d’oli es definiran no només les característiques dels olis que vulguin optar a aquest reconeixement sinó altres aspectes com l’àmbit territorial d’aplicació del reconeixement o marca, la periodicitat de la verificació o els compromisos del Consell Comarcal amb qui opti a aquest distintiu.

El projecte es durà a terme durant tot l’any 2022 i s’emmarca en la Xarxa de Productes de la Terra, liderada per la Diputació de Barcelona i que aglutina més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa i del Consell Comarcal és enfortir aquest teixit empresarial per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat.

Durant l’acte de presentació, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha volgut destacar la importància d’anar administracions i productors en la mateixa línia: “si anem tots junts, multipliquem i arribarem molt més enllà”, ha comentat, i ha recordat que sempre “el Consell Comarcal apostem pels nostres productes i productors i anirem al seu costat amb la nostra feina perquè cap d’ells estigui sol i poder atendre les seves necessitats”.

Per la seva part, el conseller de Turisme, Àlex Valiente, ha posat en valor els factors que creu que són determinants en aquest procés, “les administracions, que hem de donar suport a la feina que fan els productors, els productors que han apostat i són pioners i pioneres en impulsar un producte autòcton de la nostra comarca, com és l’oli Vera, i al final els consumidors, que hem de fer que tant productors com administracions arribem als consumidors perquè valorin el que tenim aprop, que és de gran qualitat”.

En la trobada també han intervingut el gerent de la Cooperativa Agrària del Vallès, Manel Cunill, i la tècnica responsable del sector agroalimentari del Consell Comarcal, Carme Garrido.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 13:52