Una quinzena de persones han participat en la trobada de Noves Adhesions del programa de Punts d’Informació Turística del Vallès Oriental, celebrada aquest dimecres a la casa de Turisme Rural El Porxo de Can Baixeres del poble del Montseny.
Aquest projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona i coordinat pel Servei de Turisme del Consell Comarcal, s’adreça a ens públics i privats que fan atenció al públic (visitants, persones usuàries o turistes). El projecte té com a objectiu disposar del màxim nombre de punts d’informació turística, públics i privats, que puguin complementar als Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística que ja existeixen.
Durant aquest any s’han adherit 5 empreses noves: un hotel, dues cases de turisme rural, dues empreses d’activitats turístiques i 2 ens públics (punt d’informació i centre cultural). Actualment hi ha 40 establiments acreditats.
L’activitat es va desenvolupar al poble del Montseny, primer amb una reunió a la Casa de Turisme Rural El Porxo de Can Baixeres, per continuar amb una sortida de coneixement del territori. A la trobada també estaven convidades els establiments que renoven com a Punts d’Informació Turística. La regidora de Turisme de l’Ajuntament del Montseny, Anna Miquel, i el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, van fer la benvinguda.
La visita pel poble del Montseny va anar a càrrec de l’empresa ADEMC, amb una ruta de Natura i Poesia on s’ha explicat la transformació del paisatge i els canvis d’hàbits de vida dels darrers anys que ha experimentat la població del Montseny adaptant-se a noves maneres de viure. I un exemple és el fet que al Montseny hi ha pocs pastors dedicats a la ramaderia, i els que hi ha actualment són persones grans.
La visita s’ha completat amb l’exposició permanent de les Esquelles d’en Jaume, més de 1.000 esquelles que es poden visitar concertant visita prèvia i l’església de Sant Julià del Montseny, on es pot contemplar un boix de 500 anys, un arbust en forma d’arbre que és la joia del poble del Montseny.
Durant la sortida s’ha fet palès la importància de treballar i potenciar les iniciatives sostenibles trobant el punt d’equilibri de l’entorn natural amb l’activitat turística en el territori. En aquest aspecte, destaca el fet que un bon nombre d’empreses que formen part de la Xarxa Punts d’Informació Turística també participen en el programa de Biosphere.
El programa continua comptant amb la formació de les càpsules autoconsumibles en format online, que es poden fer des del maig fins octubre 2024, a més de l’activitat Descoberta de l’Entorn, que consisteix en dues sortides anuals que tenen com a objectiu reforçar els contactes i conèixer l’oferta turística del municipi que es visita. Les descobertes de l’entorn estan programades a finals del mes de maig i octubre d’aquest any (primavera i tardor).
La propera sortida de descoberta de l’entorn dels Punts d’Informació Turística està programada per al 29 de maig al Celler de Can Roda de Santa Maria de Martorelles.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 15 “Vida terrestre. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.