Una seixantena de representants d’ens públics i privats han assistit a la trobada anual del sector turístic del Vallès Oriental, celebrada aquest matí a Can Luna de la Garriga.
La Jornada TurismeVallès, el conclave per excel·lència del sector turístic del territori per al coneixement i intercanvi d’experiències entre agents públics i privats, ha servit, com cada any, per fer el lliurament de les acreditacions dels distintius Biosphere i Punts d’Informació turística, en una trobada distesa amenitzada pel grup de teatre Frec a Frec.
Un total de 43 entitats del Vallès Oriental han aconseguit el distintiu Biosphere l’any 2023, un distintiu que fomenta les bones pràctiques en la gestió sostenible al sector turístic.
Pel que fa al projecte Punts d’Informació Turística, 40 entitats s’han acreditat el 2023. Un projecte que té com a objectiu disposar del màxim nombre de punts d’informació turística, públics i privats, que puguin complementar als Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística que ja existeixen.
Totes dues distincions són fruit del treball conjunt entre ens públics i privats, tal com ha volgut destacar el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero: “Sumar la part pública i privada ens fa créixer com a territori i això al final es trasllada als usuaris”, ha comentat, alhora que ha recordat el necessari compromís de tots i totes en treballar per una “oferta de qualitat i de responsabilitat”.
Durant la trobada, també s’ha fet un repàs a les actuacions previstes en el Pla d’Acció de Turisme 2024, que, segons ha comentat el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, té entre els seus reptes estendre a tots els municipis el compromís Biosphere i el projecte punts d’informació turística: “Si som una comarca que estem venent a les persones que ens visiten qualitat i sostenibilitat, ens ho hem de creure”, ha dit.
El conseller ha fet èmfasi en què “estem en la destinació Costa Barcelona però som més ambiciosos i considerem que som una destinació pròpia i treballem en aquest sentit”, i ha recordat que la comarca “apostem per ser una destinació sostenible i apostem per la qualitat i no per la quantitat”.
En aquest sentit s’ha expressat també la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido: “Cada any es fa més palès el nostre compromís amb aquesta sostenibilitat turística que vol garantir una destinació cohesionada al territori, desenvolupada econòmicament i que potenciï els recursos sense sobre-explotar-los”, ha dit a través d’un vídeo.
També ho ha destacat la regidora de Turisme de l’Ajuntament de la Garriga, Carolina Espada, que ha posat en valor les possibilitats del municipi envers el turisme i alhora el turisme sostenible “perquè creiem que s’ha de buscar aquest equilibri entre el desenvolupament turístic i la protecció dels recursos naturals i culturals que tenim”, ha dit.
El Pla d’Acció de Turisme 2024 es basa en cinc grans eixos estratègics per a la comarca: la creació de producte; la gestió de la sostenibilitat i qualitat turística; la promoció i comunicació dels recursos i propostes de la comarca; el treball vers el turisme intel·ligent per obtenir dades que ens permetin prendre decisions responsables; i la cogovernança entre tots els agents implicats en el sector turístic del Vallès Oriental.
Durant l’acte s’ha ofert una pinzellada del projecte singular d’enguany, “El Vallès Oriental al teu ritme”, que consisteix en l’elaboració de 12 vídeos, un per cada ruta, que seran peces accessibles per a tots els públics, amb propostes d’activitats que es poden dur a terme en diferents moments de l’any amb l’objectiu de desestacionalitzar, descentralitzar, diversificar l’oferta i potenciar el coneixement de la comarca d’una forma més pausada i en èpoques de baixa estacionalitat.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”, 8 “Treball digne i creixement econòmic”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.