Sector turístic públic i privat es va trobar ahir a la seu del Consorci Besòs Tordera per conèixer les restriccions de la sequera i les bones pràctiques aplicables al sector turístic per a l’estalvi d’aigua. La jornada la va organitzar el Servei de Turisme del Consell Comarcal.
Entre d’altres temes, es van poder sentir alguns dels grans reptes que té el sector vers la sequera, com l’adaptació al canvi climàtic, l’optimització, eficiència, circularitat i compliment de nous requisits i la demanda més conscienciada i exigent en sostenibilitat.
Ho va posar sobre la taula la cap dels projectes europeus del Catalan Water Partnership (CWP), Lucia Gusmaroli, que també va explicar les tasques del CWP i de quina forma col·laboren amb el secor turístic des del 2013, amb actuacions de sensibilització o amb projectes d’estalvi d’aigua específics per a empreses turístiques.
Des del CWP es va traslladar a les empreses i ens assistents diversos recursos sorgits del projecte europeu Wat’savereuse, -del quan en van ser socis- que perseguia la consciència sobre l’estalvi i la reutilització d’aigua al sector turístic de la costa mediterrània als territoris de Catalunya, Balears i Occitània (documents tècnics per a empreses i ens públicsi campanyes de comunicació dirigides a agents turístics: visitants, empreses i administracions: Together for wàter).
L’exposició es va completar amb casos d’èxit en la gestió i l’estalvi d’aigua a diferents entitats turístiques: des de sistemes d’aixetes automàtiques, fins la regeneració de les aigües grises a hotels, passant per bons revestiments a piscines i estancs o la monitorització de parcs.
Des del Consorci Besòs Tordera, el tècnic d’ecologia, Toni Mas, va explicar la forma en què la comarca s’abasteix d’aigua i els diferents escenaris relacionats amb la sequera, així com el Pla Director d’Aigües Regenerades (PDAR), un projecte que permet alliberar recurs potable i incrementar l’eficiència en el cicle integral de l’aigua mitjançant la implementació de sistemes de regeneració, un sistema molt demandat per part dels ajuntaments per a usos municipals.
La taula rodona formada per Manel Picón, director dels Apartaments Sono de la Garriga i Xavier Pujolàs, tècnic de Serveis Municipals i Béns Naturals de l’Ajuntament de Llinars del Vallès, entitats que compten amb la certificació Biosphere, van compartir la seva experiència en l’aplicació de sistemes d’estalvi d’aigua.
Es va poder conèixer el sistema que fa servir Apartaments Sono, amb edificis molt automatitzats amb un important estalvi energètic i de consum d’aigua gràcies al sistema de domòtica AVLuxe, creat per ells mateixos, que també utilitzen Hotelgest nascut també a Sono, que vincula la gestió amb un sistema d’intel·ligència per a edificis (consums, gestions, accessos…).
També sistemes en l’àmbit públic, com les tasques de jardineria aplicades al municipi de Llinars del Vallès i la importància de la vegetació d’un poble, no només com a atractiu turístic, sinó coma a eina per un estalvi d’aigua i generador de refugis climàtics.
Es va destacar la importància d’aplicar sistemes d’aprofitament d’aigües pluvials, així com buscar l’eficiència i l’adequació dels espais públics, amb la instal·lació de flora mediterrània adaptable al nostre clima.
En la benvinguda, el president del Consorci Besòs Tordera, Òscar Sierra, va posar de manifest “la importància de tractar aquest tema amb el sector turístic” i el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, es va referir al “compromís del Servei de Turisme del Consell Comarcal per tractar temes d’especial sensibilitat que contribueixen a un turisme sostenible a la nostra comarca”.
Canvis d’aixetes, canvi de tovalloles/llençols sota petició, canvi polsador wc, canvis de banyeres per dutxes... Són algunes de les propostes que es van compartir a la dinàmica Networking, que va servir per tancar la jornada i per a què les persones assistents compartissin les accions que apliquen a les seves entitats per reduir el consum d’aigua i fer propostes d’accions aplicables a curt, llarg termini, així com accions conjuntes entre entitats que fomentin una millor gestió de l’aigua al sector turístic de la comarca.
De les 16 entitats assistents, 11 treballen entre una i dues i accions d’estalvi d’aigua i cinc en treballen més de cinc accions.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6 “Aigua neta i sanejament”, 9 “Indústria, innovació i infraestructures”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables” i 17 “Aliança pels objectius” . El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.