Divendres es va celebrar la 10ena Assemblea del Consell de la gent gran del Vallès Oriental, a Santa Eulàlia de Ronçana, on es va escollir la nova Comissió permanent i es va presentar el full de ruta per als propers anys.
Amb el títol “Present i futur de les persones grans” més de 50 persones de l’àmbit de serveis socials i entitats de gent gran van participar a l’assemblea, a més de personal tècnic i responsables de l’oficina de gent gran activa de la Generalitat de Catalunya i de l’àrea de sostenibilitat social, cultural i comunitari de la Diputació de Barcelona.
Durant la trobada es va presentar la memòria de les actuacions portades a terme per part del Consell de la gent gran en els darrers dos anys, amb projectes relacionats amb la prevenció de maltractaments amb persones grans i accions per a la promoció de l’envelliment actiu i participatiu.
Així mateix, es va donar a conèixer el full de ruta per als propers anys, amb accions relacionades amb l’abordatge de la bretxa digital en persones grans, un estudi sobre la soledat no volguda o tallers dirigits a persones cuidadores.
La nova comissió permanent va quedar constituïda amb un total de 8 vocals i la presidència, representada per la consellera de Polítiques Socials, Núria Carné, que va valorar la participació en òrgans com aquest com “un pilar per a a qualsevol govern” i va reflexionar sobre el fet que “l’etapa de la gent gran no és una etapa aïllada ni de tràmit, sinó que és una etapa vital amb diferents necessitats segons el moment, i les administracions hem d’estar preparades per donar-hi resposta”.
El president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que va participar en la cloenda, va agrair la implicació de les entitats participants, fent un especial reconeixement a les persones que formen el Consell de la gent gran: “seguirem donant suport en la vostra tasca, i treballant per aconseguir un futur on les persones grans siguin tractades amb dignitat, respecte i benestar”, va dir, i va emplaçar als ajuntaments a promoure la creació de consells de gent gran municipals i “considerar les persones grans com a part fonamental en les polítiques públiques”.
En la trobada es van tractar diferents temes plantejats en les ponències programades.
Des del Departament de Drets Socials es va explicar el procés de reconversió dels casals de gent gran en casals cívics i comunitaris com un canvi de paradigma on puguin interactuar persones de totes les edats.
L’Ajuntament de Barcelona va explicar el seu model i experiències en els casals i espais de gent gran dels diferents barris de Barcelona.
Per la seva part, l’Associació Catalana de Municipis va donar algunes eines per a la creació de consells de la gent gran des de l’àmbit municipal com a espais d’interlocució entre les pròpies persones grans i els ajuntaments.
I l’Ajuntament de Montornès va compartir la seva experiència des de la regidoria de gent gran posant de manifest les dificultats i necessitats que té el col·lectiu de les persones grans.
El grup de Folk rural Sí, senyor! de Santa Eulàlia de Ronçana va posar el punt i final a l’acte.
Les persones vocals de la nova Comissió permanent són:
Montserrat Cervera Lumbreras (Vallgorguina)
Jordi Clua Giró (CC.OO)
Isidre Ballester Torras (Lliçà d’Amunt)
Avelino Sanz Martin CC.OO)
Marta Gamarra Lousa (Sant Antoni de Vilamajor)
Ramon Pagès Calvo (Mollet del Vallès)
Magda Bel Esmel (Vallgorguina)
Anna Mª Escursell Gil (Sant Pere de Vilamajor)
Josep Oller i Rubert (Sant Feliu de Codines)
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 "Reducció de les desigualtats" i 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.