Gent gran i alumnes de grau superior treballen durant 3 cursos escolars la realitat de la vellesa i els maltractaments

Dimecres, 2 d’octubre de 2024

Es presenta els resultats del projecte intergeneracional “No maltractis el reflex del teu futur”, impulsat pel Consell Comarcal amb la participació del Consell de la Gent Gran del Vallès Oriental i l’alumnat d’Integració Social de l’Institut Pla Marcell de Cardedeu.

Han estat tres cursos escolars treballant plegats, grans i joves, sobre la vellesa, el que significa, el que es coneix o desconeix, en els estereotips i en la realitat dels maltractaments.

L’any 2021 naixia el projecte intergeneracional “No maltractis el reflex del teu futur” amb l’objectiu de sensibilitzar a la població envers els maltractaments a persones grans. Va ser impulsat pel Consell Comarcal a proposta del Consell de la Gent Gran del Vallès Oriental i la implicació de l’Institut Pla Marcel de Cardedeu, que compta amb el Cicle formatiu de grau superior d’Integració Social.

Avui s’han presentat els resultats i tothom ha coincidit en la gran experiència que ha suposat i el gran aprenentatge que ha aportat a totes les parts.

“Vaig poder participar en algun dels tallers i us asseguro que  els alumnes que reben aquesta formació no són els mateixos abans o després d’haver-la fet. Els impacta moltíssim, a mi em va impactar, i és una manera que aprenguin el bon tracte cap a les persones grans” comentava la consellera de Polítiques Socials del Consell Comarcal, Núria Carné.

Tres cursos que han donat per fer moltes i intenses activitats, com entrevistes de carrer (curs 21/22) a Granollers, Cardedeu, Llinars del Vallès i Sant Celoni, relacionades amb la presa de consciència envers els maltractaments a la gent gran i que van quedar enregistrades en un vídeo presentat el 16 de juny de 2022.

Tallers per sensibilitzar, conscienciar i formar persones grans i joves, (curs 22/23) amb el suport d’EIMA (Associació que investiga els maltractaments a persones grans).

O la realització d’una enquesta en format presencial i telemàtic per analitzar el grau de coneixement que té la població sobre maltractament de persones grans. Hi van contestar 410 persones, la majoria d’entre 41 i 60 anys (67,50% del gènere femení, 31,50% masculí i 1% no binari). El qüestionari consistia en 24 preguntes semiestructurades i en les quals se’ls demanava opinió sobre les violències envers les persones grans, quin coneixement se’n té i també quina visió es té de les persones grans. Els resultats s'han presentat avui.

El projecte es va completar amb els tallers realitzats el curs 23/24 a l’alumnat d’ESO dels instituts Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor), Bellulla (Canovelles) Sui (Cardedeu), Marina (La Llagosta) i Vall del Tenes (Santa Eulàlia de Ronçana).

Hi van participar 450 alumnes i, segons l’enquesta de valoració, que ha presentat Eli Arqués, professora del Cicle Formatiu d’Integració Social de l’Institut Pla Marcell de Cardedeu: “després de fer els tallers i conèixer la realitat dels maltractaments i l’edatisme,  més d’un 65% de l’alumnat creu possible haver presenciat en alguna ocasió una situació de possible maltractament i és una dada preocupant i alhora esperançadora perquè això vol dir que alguna cosa es va remoure amb aquests tallers”, deia.

El mateix alumnat ha valorat l’experiència viscuda amb aportacions qualitatives, com la percepció que no es té en compte a les persones grans o el fet que no es parla suficient d’aquest tipus de violència. Diuen haver après a valorar i respectar més les persones en l’etapa de la vellesa i a ser conscients de les desigualtats existents. O el canvi de percepció envers la gent gran pel fet que hagin estat elles les que vinguessin a fer el taller, cosa que els ha mostrat un perfil més actiu i capaç d’aportar coneixement i experiència.

Magda Bes, del Consell de la Gent Gran, reivindicava el paper de les persones grans a la societat: “Això afecta a tota la població perquè viurem molts més anys i aquests anys els hem d’aprofitar per viure’ls amb il·lusió i en la societat i no arraconar-nos”; i reflexionava que “molta gent pensa que en la vellesa ja no se és productiu, no estem a les converses, el metge parla als fills... I aquestes coses les hem d’anar polint i nosaltres mateixos no ens hem de frenar”.

Durant la trobada s’ha anunciat la continuïtat del projecte els propers anys, i que ja s’està treballant de la mà de l’IES Pla Marcell i el Consell de la Gent Gran en el curs 24/25, amb l’objectiu d’arribar a sensibilitzar al màxim de població possible del Vallès Oriental.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Un dibujo de una caricatura

Descripción generada automáticamente con confianza baja Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza baja Un dibujo de una persona

Descripción generada automáticamente con confianza media

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1 "Fi de la pobresa", “Educació de qualitat” i 10 “Reducció de les desigualtats”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 2.10.2024 | 16:19