Aquest és el setzè número de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Vallès Oriental, estudi que té com a objectiu i finalitat millorar el coneixement sobre l’evolució de l’economia de la comarca, amb l’objectiu d’ajudar els diferents agents econòmics en el desenvolupament de les seves funcions. Com cada any, l’Informe analitza els principals indicadors socioeconòmics de la comarca i apunta unes primeres previsions sobre la seva possible evolució.
L’any 2016 ha consolidat els bons resultats que ja es van registrar durant l’any passat i l’anterior. Així doncs, ens trobem davant un període de 3 anys on els resultats dels principals indicadors socioeconòmics han sigut positius: destacat descens de la taxa d’atur, un fort increment de les contractacions (tot i que com a nota negativa encara amb una elevada precarietat i temporalitat), continuïtat en la creació de llocs de treball assalariats i autònoms, el creixement del nombre d’establiments empresarials (comptes de cotització) i la important reducció dels expedients de regulació.
Aquest trienni de bons resultats en els principals indicadors de conjuntura ens permeten observar símptomes de la recuperació econòmica, després d’anys de crisi amb una afectació social i econòmica devastadora pel teixit productiu de la comarca i el seu mercat de treball. Tot i els bons resultats, cal seguir destacant la problemàtica de la nova contractació, la qual segueix tenint uns nivells molt elevats de temporalitat. També cal seguir destacant la dificultat de reduir l’atur registrat en el col·lectiu d’aturats de llarga durada, que fa més de 2 anys a l’atur, i dels majors de 55 anys, sobretot en el cas de l’atur femení.