L’Observatori PAEVOR analitza la situació dels PAE de la comarca des d’una perspectiva de gènere

Dimarts, 18 de febrer de 2025

L’Observatori PAEVOR del Consell Comarcal ha publicat el sisè informe monogràfic de l’Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE), on s’examina la realitat d’aquests espais des d’un anàlisi de la igualtat de gènere. 

Aquest document combina dades quantitatives i qualitatives per oferir una visió global de la situació actual. 

De les dades quantitatives en destaquen les següents:

•    La presència de dones en les empreses dels PAE: actualment, dels 71.437 treballadors als PAE del Vallès Oriental, 32.105 són dones, que representen el 45% del total.

•    El percentatge d’empreses que han registrat i implementat plans d’igualtat: actualment només el 30,8% de les empreses dels PAE.

L’informe proporciona una radiografia actual dels PAE, la seva evolució en els darrers anys i els desafiaments futurs en termes d’igualtat de gènere. Així mateix, destaca bones pràctiques que poden contribuir a fomentar entorns laborals més equitatius a la comarca. 

L’estudi, també examina diversos conceptes fonamentals per a la integració de la perspectiva de gènere als PAE, com ara:

•    L’evolució històrica, el context social, el marc legislatiu i les polítiques existents.

•    Els principis de seguretat en l’entorn urbà, garantint espais més segurs, accessibles i inclusius

•    Les condicions d’urbanització, accessibilitat i mobilitat als PAE, incloent-hi el transport públic, la connexió amb vies d’accés per a vehicles privats, la disponibilitat d’itineraris per a vianants, zones d’aparcament i l’amplada de les voreres.

•    La igualtat de gènere en l’àmbit econòmic i empresarial, abordant aspectes com la bretxa salarial, el sostre de vidre i la promoció de mesures que afavoreixin la paritat.

•    La conciliació entre vida laboral i familiar, fomentant la corresponsabilitat.

•    La necessitat d’humanitzar els PAE, transformant-los en espais més acollidors i inclusius.

En el marc del projecte PAEVOR, l’any 2022, es va realitzar el Pla de màrqueting territorial per a la promoció industrial del Vallès Oriental. Aquest pla té com a objectius principals la generació i retenció de talent, la col·laboració entre empreses i associacions de polígons industrials i la millora de la percepció social i integració dels PAE amb la ciutadania.

Segons el mateix pla: “La marca territorial ha d’estar associada a valors com la sostenibilitat, la qualitat de vida, la innovació i la inclusió social, i a la humanització dels PAE per fer-los espais més habitables i sostenibles.”

Un dels principals eixos d’aquest pla és la “humanització” dels polígons industrials, integrant la perspectiva de gènere per millorar la seguretat, la inclusió i el benestar de les persones treballadores. Això implica garantir una bona il·luminació, ampliar voreres i assegurar una millor accessibilitat als serveis i al transport públic.

A més d’impulsar la millora de l’entorn urbà, és fonamental potenciar els plans d’igualtat dins les empreses, trencar estereotips de gènere i assegurar més oportunitats laborals per a les dones.

Així, la mobilització d’actors clau és essencial per impulsar polítiques de diversitat, establir incentius econòmics, fomentar el talent femení i garantir entorns laborals segurs i respectuosos. Amb aquestes accions, la Taula Vallès Oriental Avança reafirma el seu compromís per una comarca més igualitària i inclusiva.

           
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 5 “Igualtat de gènere”, 8 “Treball decent i creixement econòmic” i 9 “Indústria, innovació i infraestructura”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.
 

Darrera actualització: 18.02.2025 | 10:28