Els municipis de la comarca es coordinen per a l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna

Dimecres, 23 de març de 2022
  • El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha celebrat avui a l’Ateneu de Sant Celoni.

L’acollida als municipis de les persones nouvingudes d’Ucraïna ha estat un dels temes tractats en el Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, que s’ha celebrat avui a l’Ateneu de Sant Celoni.

El gerent del Consell Comarcal, Carles Fernández, ha facilitat la informació recollida des del Consell Comarcal, amb l’objectiu de facilitar als municipis i persones del Vallès Oriental tot allò que pugui ser d’interès sobre serveis i eines per a l’acollida.

Per fer més accessible la informació, el Consell Comarcal ha habilitat un espai específic al web que estarà operatiu a partir de demà, i que s’anirà actualitzant de forma periòdica amb qualsevol novetat o canvi.

En aquest apartat es facilita la informació d’interès per a ajuntaments i particulars sobre, entre d’altres, qüestionaris que s’han d’omplir, telèfons d’atenció, allotjaments, temes relacionats amb la salut, l’atenció a menors, l’escolarització, la protecció temporal, assessorament jurídic, serveis d’interpretació o assessorament psicològic.

Durant la reunió de les alcaldies també s’ha informat sobre el Contracte Programa 2022/2025 amb el Departament de Drets Socials, s’han presentat els projectes Estella Montseny, a càrrec de Pere Medina, regidor de Medi Ambient del Brull i president de l'Associació de Gestió Forestal Montseny Ponent, i de Miquel Parella, alcalde d'Aiguafreda, i  Comunitat energètica local de Caldes de Montbui, a càrrec de l’alcalde Isidre Pineda i el president del Consorci Besòs-Tordera i alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha informat sobre al darrer abocament al riu provocat per un incendi a una empresa de Montornès del Vallès.

El vicepresident 1r i alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, ha valorat la trobada d’alcaldes i alcaldesses “centrant-nos en els problemes que vivim en els nostres pobles i  centrats a les persones” i ha afegit que “al final aquest fòrum ha servit per compartir i poder exportar i importar aquestes bones pràctiques”.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha destacat la feina que s’està desenvolupant des dels municipis davant la crisi d’Ucraïna, “hem d’estar més que mai a prop de les persones que més ho necessiten  també s’ha comentat que tenim altres refugiats d’altres crisis i també hem de treballar amb aquestes persones”, ha dit.

Declaració Guerra d’Ucraïna

En el transcurs de la trobada s’ha donat suport a la declaració aprovada per la Junta de Portaveus del Consell Comarcal el passat 28 de febrer, de condemna de l’escalada bèl·lica a Ucraïna amb el contingut següent:

“El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental lamenta i condemna les accions bèl·liques iniciades per l’exèrcit de la Federació Russa contra el territori de la República d’Ucraïna la matinada del 24 de febrer. Una agressió que suposa la violació del dret internacional i que té greus conseqüències per a tota la població civil de la regió.

Des del profund convenciment que l’ús de la violència, en totes les seves formes, no pot ser mai una solució als conflictes, reclamem la fi de les hostilitats i el retorn a les vies diplomàtiques, tot establint un diàleg enfocat a la construcció de pau.

La ciutadania del Vallès Oriental està compromesa amb la pau. En nombroses ocasions ha mostrat el rebuig a les guerres i  també la seva solidaritat amb les poblacions víctimes de conflictes armats, desplaçaments forçats i altres tipus de catàstrofes. Una solidaritat que nombroses famílies han exercit durant molts estius amb l’acollida d’infants afectats per l’explosió de Txernòbil, a Ucraïna, amb qui han creat forts lligams d’amistat i que ara viuen amb angoixa la situació d’inseguretat i incertesa en què es troben.

La Junta de Portaveus, en representació de tots els grups del Consell Comarcal, seguim amb preocupació l’evolució de la situació a Ucraïna i en el context internacional, essent conscients de les conseqüències que pot tenir en un futur pròxim, com poden ser els desplaçaments forçats i una crisi humanitària al cor d’Europa.

Per tot això,

- Expressem la solidaritat de la comarca amb totes les víctimes d’aquest conflicte, així com el suport a les organitzacions que treballen en la defensa i protecció dels drets humans sobre el terreny.

- Manifestem també el suport al més d’un centenar de vallesans i vallesanes d’origen ucraïnès, que viuen amb dolor i incertesa les conseqüències que els atacs militars tenen en la vida dels seus familiars i amics. Estem a la seva disposició en tot allò que els puguem donar suport.

- Refermem el compromís del Vallès Oriental amb la pau, el diàleg i el respecte als drets humans com a valors fonamentals.

- Manifestem la voluntat de posar recursos a disposició de l’acollida de refugiats, de la manera que acordin les autoritats competents en matèria d’asil.

- Reclamem a la comunitat internacional una resposta diplomàtica al conflicte, amb mesures encaminades a la resolució pacífica del conflicte i el respecte als drets humans i els principis i valors democràtics".

Declaració de reconeixement a professionals durant la pandèmia

El Consell d’Alcaldies també ha aprovat una declaració de reconeixement dels/les professionals que han estat al capdavant de serveis essencials durant la pandèmia, amb el següent contingut:

“El març de 2020 va significar l’inici d’una situació que cap de nosaltres havia pensat que fos possible. Ens colpejava la pandèmia de la Covid19, d’abast mundial, que posava a prova les nostres capacitats per fer-hi front a una situació que aleshores era nova i imprevisible.

El gruix de la població quedàvem confinats, com a mesura dràstica per prevenir els contagis d’una malaltia que estava provocant uns índexs de mortalitat i malalties greus sense precedents.

Després de dos anys, gràcies a la ciència i, conseqüentment, a les vacunes, estem recuperant de mica en mica la normalitat i la situació d’abans de la pandèmia, encara que la prevenció continua sent una bona aliada.

Però moltes persones s’han quedat pel camí i moltes altres continuen patint els estralls d’aquesta malaltia, i no podem deixar de solidaritzar-nos amb aquest patiment, per la mort de familiars i amics/gues o per les conseqüències físiques.

Però després de dos anys, també és un bon moment per reconèixer la feina de moltes treballadores i treballadors que han estat al capdavant de serveis públics i privats essencials durant la pandèmia, molts d’elles i ells posant en risc les seves pròpies vides i de les seves famílies, i en molts casos amb fatals  conseqüències.

Des del Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental volem rendir tribut al personal relacionat amb l’àmbit sanitari (metges, infermers/es, zeladors/es, persones de la neteja en hospitals, conductors/es d’ambulàncies...), al personal relacionat amb les forces i cossos de seguretat i emergències, al personal treballador a les residències públiques i privades i de cura de les persones a la llar, al personal de les administracions públiques que, de forma presencial i telemàtica, han estat al peu del canó donant el millor de si, a treballadors i treballadores de serveis d’àmbit privat que no van deixar de demostrar la seva professionalitat en tot moment, com les farmàcies, els supermercats, les empreses distribuïdores d’aliments, les empreses d’energia i telecomunicacions... o a aquells professionals que no esmentem perquè la llista pot ser molt llaga, però que sap que no va deixar en cap moment de prestar servei.

A tots vosaltres us volem rendir el nostre petit però gran homenatge i us diem que mai us estarem prou agraïts i agraïdes, ni tots els aplaudiments que us fem seran prou per tornar-vos tot el que ens heu donat.

Gràcies per ser grans professionals”.

 

 

Darrera actualització: 29.11.2022 | 14:36