Maria Carmen Brito i Julio Mendoza viuen a Lliçà d'Amunt des d'agost de 2017. "És un bell país amb la gent molt agradable", diu Maria. Són naturals de Veneçuela i els crida l'atenció el clima, ja que no estan acostumats a quatre estacions. Els agrada molt el paisatge i la gastronomia catalana. I van escollir viure Lliçà d'Amunt perquè la seva filla ja hi viu.
Són mare i fill i han obtingut el certificat que dona el Servei Comarcal de Primera Acollida, el segon i tercer des que es va posar en marxa el Servei.
Les regidores Lourdes Martín, regidora d’Acció Social i de Companyies de Serveis i Regidoria d'Igualtat, Gènere i LGTBI i Feli Romero, regidora d’Atenció a la Ciutadania, de Cohesió Social i d'Habitatge han estat les encarregades de lliurar personalment els certificats.
El certificat d’acollida l'atorga la Generalitat de Catalunya i es tracta d'un document amb eficàcia jurídica i valor probatori que és d’utilitat en els processos d’estrangeria (arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència) o d’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres. Aquest mateix certificat pot ser d’utilitat per demostrar la formació i experiència a l’hora de buscar feina.
Es pot accedir al Servei Comarcal als mateixos ajuntaments, a través de les oficines gestores del padró municipals, les oficines d’atenció ciutadana (OAC) i els serveis bàsics d’atenció social, que deriven la persona al Consell Comarcal.
La durada aproximada per realitzar tots els mòduls formatius sol ser d’un any i mig o dos anys, depenent de les circumstàncies personals i el temps que la persona usuària pugui dedicar a realitzar els diferents mòduls.
Els continguts a acreditar es divideixen en tres mòduls formatius: mòdul A: 90 hores per aprendre català, mòdul B: 15 hores sobre coneixements laborals i mòdul C: 15 hores sobre coneixements de la societat i cultura catalana i el seu marc jurídic.
El Consell Comarcal compta des del març de 2017 amb el Servei de Primera Acollida, el qual està cofinançat pel Fons Social Europeu i s’ofereix a aquells municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca del Vallès Oriental que no disposen d’un Servei de Primera Acollida propi. En total, dona servei a 29 municipis.