Consta de 46 accions que s’implementaran fins a finals de 2028.
Ahir, les instal·lacions de Can Ribas, a les Franqueses del Vallès, van acollir la presentació del II Pla Intern d’Igualtat de gènere del Consell Comarcal al personal treballador.
El Pla, que va ser aprovat en el darrer Ple de setembre, conté 9 àmbits d’intervenció, 15 objectius i 46 accions, que abasten fins l’any 2028.
Aquest instrument té com a finalitat contribuir a potenciar un canvi organitzatiu que permeti objectivar els criteris, els procediments i les decisions sobre la gestió de les polítiques de personal i alliberar-les de qualsevol desviació que pugui ocasionar algun tipus de discriminació per raó de sexe o gènere.
Els objectius són promoure la presència equilibrada de dones i homes en tots els nivells de l'organització per tal d'eliminar la segregació vertical i horitzontal, reduir la bretxa salarial, promoure una millora de les condicions laborals en matèria de conciliació de la vida personal i familiar, i millorar la prevenció, la detecció i l'abordatge de l’assetjament sexual o per raó de sexe, identitat, orientació o expressió de gènere a l'organització.
Per elaborar-lo, s’ha realitzat una diagnosi de situació en què s’han analitzat amb perspectiva de gènere els principals criteris i processos interns de gestió de recursos humans i amb les percepcions de la plantilla en cadascun d’aquests.
El Pla és una eina de caràcter executiu, amb objectius, activitats planificades i sistemes de seguiment i avaluació, que té com a finalitat establir les condicions perquè dones i homes exerceixin amb plena llibertat els seus drets, sense privilegis ni obstacles per a un sexe o un altre en el marc del seu exercici professional, amb l’objectiu que sigui implementat en els pròxims anys i d’aquesta manera es pugui garantir l’aplicació efectiva del principi d’igualtat en el marc de l’organització.
El pla està conformat per 9 àmbits d’intervenció:
Per cada un d’ells se’n desprenen accions concretes, calendaritzades durant la vigència del pla i amb les àrees implicades en desenvolupar cada una de les accions.
La consellera de Persones i Valors, Marta Reche, destacava que “hi ha una realitat i un sostre de vidre que s’han de trencar i unes desigualtats horitzontals que s’han d’erradicar i això només s’aconsegueix coneixent la realitat i posant mesures per poder-les pal·liar”, i afegia que “com administració pública hem de donar exemple”.
El procés d’elaboració s’ha dut a terme amb l’acompanyament de la consultoria externa Moonconsultoria i amb del suport tècnic de la Diputació de Barcelona.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i 10 "Reducció de les desigualtats". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.