Avui s’han presentat els principals resultats de la Nota informativa d’estadística judicial sobre Violència masclista al Vallès Oriental elaborada per l’Observatori-Centre d’estudis del Consell Comarcal en col·laboració amb l’Observatori de la Igualtat de gènere de l’Ajuntament de Granollers. Les dades analitzades són dades anuals corresponents a l’any 2022.
L’any 2022 el total de denúncies registrades al Vallès Oriental ha estat de 1.088, una xifra que se situa per damunt de les registrades l’any passat (+29 denúncies, un 2,7% d’increment). Alhora, però, la xifra se situa per sota de la dada registrada l’any 2019, previ a la crisi sanitària (-10,75%).
De fet, els anys 2018 i 2019 van ser anys de creixement en l’evolució del nombre de denúncies, creixement aturat per la pandèmia i que en els darrers temps encara no ha recuperat el ritme d’anys anteriors. Així, gairebé 7 de cada 10 denúncies registrades s’originen perquè les pròpies dones que han viscut violència masclista denuncien directament al jutjat corresponent l’agressió o agressions rebudes.
Una altra dada remarcable fa referència a l’evolució de les ordres de protecció, ja que en el cas de les ordres denegades el percentatge es redueix fins al 45% i, per tant, creix també el percentatge de mesures adoptades, ja siguin de tipus penal com civil, que superen el 54% al conjunt comarcal, el doble del que es va registrar l’any passat.
Destaquen també les dades relatives a la dispensa a declarar, és a dir, els casos en els quals la dona, un cop posada la denúncia i iniciat el procés judicial, s’acull al dret a no declarar: malgrat que en xifres globals aquesta dada augmenta, i es triplica respecte anys anteriors (155 casos), a nivell de ràtio es manté en xifres baixes, amb la qual cosa el que es constata és que el que costa és iniciar el procés judicial, però un cop iniciat són poques (i per motius diversos) les dones que es neguen a declarar.
Pel que fa a les principals dades facilitades pels Mossos d’Esquadra, l’any 2022 a la comarca es van registrar 709 denúncies en l’àmbit de la parella, xifra clarament superior a les registrades en anys anteriors: al 2021 van sumar 582, l’any 2020 584 denúncies i al 2019 es van registrar 652 denúncies.
Creix la xifra de denúncies entre les joves menors de 18 anys (que passen de 63 el 2021 a 68 el 2022) i es redueixen les xifres entre les dones majors de 65 anys; tot i això, es manté el que ja es destacava en anys anteriors: 1 de cada 10 dones víctimes de violència masclista en l’àmbit de parella és major de 65 anys.
Respecte l’any 2021, les dades dels Mossos indiquen que creix sobretot la xifra de procediments i víctimes de violència masclista entre les menors de 18 anys, amb xifres que també van a l’alça respecte les de 2019.
Pel que fa a les dades d’atenció al Servei d'intervenció especialitzada (SIE), les dades de dones ateses es mantenen molt similars entre 2021 i 2022 (al voltant de les 435 atencions). Destaca que fins a 30 de setembre de 2023 s’han dut a terme 414 atencions i, per tant, es pot dir que hi ha una bona evolució de la xifra de dones que troben en el SIE un servei d’atenció i acompanyament que les ajudi a recuperar-se de les agressions patides.
Amb aquesta Nota Informativa es vol disposar d’un document que reculli el màxim de dades relatives a les violències patides per les dones en l’àmbit comunitari, per això s’inclouen, a banda de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial, estadístiques de violència masclista recollides pels Mossos d’Esquadra, així com dades de seguiment del telèfon d’atenció a les víctimes i d’atencions dutes a terme al Servei d'intervenció especialitzada (SIE) del Vallès Oriental.
El treball entre Consell Comarcal i Ajuntament de Granollers es manté des de l’any 2018 i vol ser “una mostra de treball conjunt entre institucions que ajuda a tenir més eines per millorar el coneixement de la realitat d’allò que passa als nostres municipis, per poder incidir-hi des de les polítiques públiques i ajudar a millorar la resposta que donem davant aquesta realitat amb què ens trobem, que és la violència masclista que pateixen les dones pel simple fet de ser dones”, segons paraules de la consellera d’Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal, Mònica Utrilla, que també ha destacat la importància del treball en xarxa “que ens apropi a la realitat de tots els pobles, compartir experiències i diferents maneres de treballar impulsant una visió més holística per assegurar que la resposta que donem pugui ser més àgil i més adequada a cada context”.
La regidora d’Igualtat i LGTBI+ de Granollers, Maria Villegas, també ha posat en valor les dades que s’han presentat i la necessitat d’anar més enllà, “les dades ens expliquen una part de la realitat però no expliquen tot el que està passant; cal afegir dades perquè la violència contra les dones és una violència sistèmica i estructural i si no anem més enllà, si no canviem les formes de relació entre homes i dones, si no modifiquem les relacions de poder, les dinàmiques socials que es donen i que estan sostenint aquestes desigualtats, no avançarem només explicant les dades” i ha afegit que “cal sumar esforços, que es millori la detecció i l‘abordatge de les violències que patim les dones i fer projectes transformadors que ens permetin avançar, però també cal posar l’esforç i la mirada en la prevenció”.
Sessió de treball tècnic
La presentació d’avui de les dades en roda de premsa també ha servit per donar el tret de sortida als diferents actes i càpsules formatives que tant l’Ajuntament de Granollers com el Consell Comarcal duran a terme amb motiu del 25N. En concret, en el cas del Consell Comarcal s’aprofitarà el treball fet amb aquesta Nota per dur a terme una sessió de treball tècnic (càpsula) per avançar en l’abordatge de les violències masclistes. Aquesta sessió tindrà lloc el proper divendres, 1 de desembre, al Centre de Recursos Agraris-Can Ribas de les Franqueses del Vallès, i s’adreça a tots els professionals que treballen en l’àmbit de l’atenció i prevenció de les violències masclistes.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 “Igualtat de gènere”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.