El 26 d’abril se celebra el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada de conscienciació i reivindicació, però també de reconeixement.
Reconeixement a totes aquelles dones lesbianes que, al llarg de la història, van haver d’amagar la seva identitat i viure vides que no havien escollit. Vides marcades per la por, per l’assetjament, per les represàlies o per ser rebutjades socialment. Dones valentes que, malgrat tot, van obrir camí i van lluitar pels drets que avui, en gran part, gaudeix el col·lectiu.
Aquesta data va ser impulsada des del propi col·lectiu a Espanya, concretament l’any 2008, en el marc d’un Consell Federal de la FELGTB (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més). Des de llavors, aquesta jornada s’ha consolidat com una oportunitat per visibilitzar les realitats, les lluites i les reivindicacions de les dones lesbianes.
Cal recordar que les dones lesbianes pateixen una doble discriminació: per ser dones, en una societat encara profundament patriarcal, i per la seva orientació sexual. És per això que dies com aquest són fonamentals per avançar cap a societats més inclusives i respectuoses amb els drets humans, la justícia i la democràcia; lliures de discriminació per motius de gènere o orientació sexual.
També és essencial que les dones lesbianes estiguin representades i reconegudes en tots els àmbits de la vida pública: als mitjans de comunicació, a la política, a la cultura, a l’esport i a l’educació. Normalitzar la diversitat sexual i de gènere és clau per combatre l’estigma i promoure la igualtat real.
Encara avui, hi ha països on les parelles del mateix sexe no poden casar-se legalment, fet que genera una clara desigualtat en termes de drets i protecció jurídica. A més, en molts altres, les relacions consentides entre persones del mateix sexe continuen estant criminalitzades, amb penes que poden incloure la presó. Les dones lesbianes han d’amagar en moltes ocasions la seva orientació sexual i són un col·lectiu molt invisibilitzat.
Per tot això, el 26 d’abril no és només una commemoració, sinó un clam per la visibilitat, la igualtat i la llibertat de ser. Perquè fer visibles les dones lesbianes és també fer visible un món més just i igualitari per a tothom.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 5 "Igualtat de gènere", 10 “Reducció de les desigualtats” i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.