Aquest matí s’ha presentat a Can Ribas de les Franqueses del Vallès l’estudi 'Punts crítics del transport públic als PAE del Vallès Oriental”.
El transport públic és un element clau per garantir la sostenibilitat i l’eficiència dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) del Vallès Oriental. No obstant això, l'accés a aquests espais es realitza majoritàriament en transport privat, la qual cosa genera congestió, impacte ambiental i limitacions per al desenvolupament d’una mobilitat sostenible i eficient.
Aquesta situació posa de manifest la necessitat de millorar l’accessibilitat i la connectivitat en transport públic als PAE per tal d’afavorir la transició cap a una economia més verda i complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
És per això que el Consell Comarcal i la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA) van encarregar a la consultora Daleph un estudi per identificar les mancances existents, escoltar les necessitats dels agents implicats i formular propostes de millora que permetin incrementar l'ús del transport públic i fomentar la mobilitat sostenible als polígons.
L’objectiu del treball presentat avui ha estat detectar aquells punts i zones que generen problemàtiques pel que fa a la mobilitat laboral dins de la comarca i en relació amb altres territoris, i proposar possibles solucions per abordar les dificultats detectades amb la recerca de recursos o oportunitats per ajudar als municipis en relació a la mobilitat i accessibilitat als PAE.
El treball s’ha fet amb una metodologia qualitativa centrada en entrevistes en profunditat amb representants de diferents administracions públiques, agents socials, agents empresarials i empreses. Aquest enfocament permet comprendre les dificultats d'accés en transport públic, derivades de factors com freqüències, horaris, traçats de línies i manca de coordinació entre serveis.
Les aportacions recollides s’han analitzat per elaborar un document estratègic que inclogui la identificació de punts crítics.
Hi ha participat tècnics de 25 dels 33 municipis amb PAE de la comarca, els sindicats CCOO i UGT, les patronals PIMEC i UEI-Cerclem, l’Associació d’Industrials del Baix Vallès, les associacions empresarials dels PAE de Granollers, Les Franqueses del Vallès, Cardedeu i La Garriga a més de 7 empreses.
L’estudi posa de manifest que la mobilitat i l’accessibilitat als Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) del Vallès Oriental presenten una sèrie de reptes derivats de la configuració viària, la manca d’infraestructures adequades i la insuficient cobertura de transport públic.
Aquest problema, però, no és únic ni característic de la comarca, sinó que és un element que es replica tant a nivell autonòmic com estatal.
A partir de les entrevistes realitzades amb els agents territorials i de l’anàlisi de les seves aportacions, s’ha identificat diverses ubicacions on la mobilitat és especialment conflictiva i afecta tant l’accés en transport públic com la fluïdesa i seguretat del trànsit intern i extern als PAE.
L’estudi localitza amb precisió cada un d’aquests punts crítics. Cada ubicació ha estat registrada en funció de les problemàtiques identificades, com ara infraestructures deficients, manca de connectivitat, col·lapse viari, i necessitats específiques de millora en transport públic i accessibilitat.
A partir de mapes de cada un dels municipis permet comprendre la distribució d’aquestes dificultats a la comarca, i constitueix una eina clau per a la priorització i planificació de les actuacions necessàries.
Així, l’estudi evidencia els punts crítics en la mobilitat i l’accessibilitat en transport públic als Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) del Vallès Oriental, i destaca la seva concentració a la meitat sud de la comarca, que al seu torn, és on s’agrupa la major part de les persones treballadores de la comarca i la que presenta millors connexions amb Barcelona.
Tot i detectar-se aquestes mancances a nivell municipal, també hi ha una sèrie de mancances transversals i comuns a la majoria de municipis com:
• Limitació en l’accés en bicicleta i a peu als PAE • Desconnexió dels PAE amb el transport públic • Saturació d’aparcaments i mobilitat interna • Infraestructures viàries deficients • Col·laboració públic-privada limitada • Baixa demanda de transport públic • Sostenibilitat insuficient • Problemes de seguretat viària • Necessitat de planificació de la mobilitat als PAE
Alhora es plantegen un conjunt de propostes estratègiques per tal de buscar solucions integrals que reforcin la col·laboració entre administracions públiques, empreses i altres agents implicats, promovent un model de mobilitat més eficient, inclusiu i respectuós amb el medi ambient, com serien:
• Promoció de l’associacionisme als PAE • Creació de figures de Gestors de Mobilitat • Suport i coordinació de l’administració amb les associacions empresarials als PAE • Suport i coordinació a les associacions dels PAE en l’elaboració de Plans de Mobilitat específics per als PAE • Millora de l’accessibilitat en transport públic col·lectiu • Millora de la connexió entre infraestructures de tren i bus • Difusió per part dels municipis de les rutes a peu entre nuclis urbans i PAE • Difusió de les opcions de transport públic i sostenible per part de les empreses • Implementació de serveis de Transport a Demanda (TAD) • Accés a programes de finançament d’àmbit supra-municipal
Així, l’estudi no només busca millorar l'accés als PAE, sinó que també persegueix sensibilitzar els agents implicats sobre la importància de la mobilitat sostenible i promoure hàbits de desplaçament més respectuosos amb el medi ambient. La participació activa de totes les parts és clau per tal de contribuir a la millora d’un sistema de transport més eficient, accessible i alineat amb els reptes globals de sostenibilitat.
En la presentació, el gerent del Consell Comarcal, Carles Fernández, posava sobre la taula la situació de la qual partim: “tenim una realitat de polígons industrials dispersa per tota la comarca que tenen problemes de mobilitat, sobretot en referència al transport públic i també en el transport de mercaderies perquè tenim unes vies ja molt col·lapsades, però pel que fa al transport públic n’hi ha molt poc que arribi als polígons”, comentava.
Amb aquest informe, el Consell Comarcal pretén dotar-se d’una eina pràctica i estratègica que serveixi com a base per sol·licitar recursos i coordinació per implementar les millores necessàries. En definitiva, aquest document s’erigeix com un pas per aconseguir que els PAE del Vallès Oriental esdevinguin espais més accessibles, competitius i sostenibles, contribuint al progrés econòmic i social del territori.
Durant la jornada la trentena d’assistents han pogut conèixer l'experiència d'Igualada: "Transport a demanda al polígon de les Comes”.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball decent i creixement econòmic”, 9 “Indústria, innovació i infraestructura” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.