Els membres de la Xarxa de Punts d’Informació Turística (PIT) del Vallès Oriental es van trobar el dilluns 5 de novembre, a Santa Maria de Palautordera per conèixer in situ i de mà del tècnic de turisme de l’Ajuntament, Xavier Muntasell, alguns dels projectes i recursos turístics d’aquest municipi com són la ruta de la Tourdera, els resultats del georadar del subsòl de l’església que han fet recentment o el parc de l’Arborètum.
La ruta de la Tourdera és un itinerari que segueix el curs de la Tordera i de la riera d’Arbúcies. Es pot fer en diferents trams, a peu o en bicicleta i connecta el massís del Montseny amb les platges de la Mediterrània. A la comarca del Vallès Oriental es pot iniciar des de 7 municipis: Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina i Gualba. http://www.tourdera.cat/
L’Església de Santa Maria és un edifici gòtic tardà acabat el 1563 com a reforma d’una antiga església que no es coneix el seu origen. El seu interior estava decorat amb grans retaules que van ser cremats durant la guerra civil espanyola. Tot i així, de la decoració anterior es conserva el retaule de Sant Pere, de Joan Gascó, actualment exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona. El campanar és una reutilització de l’antiga torre del palau del S. XIII a la què se li afegeixen dos pisos superiors amb una acabat hexagonal de carreus
El Parc de l’Arborètum, “L’Arbreda del Montseny”, es defineix com una iniciativa pensada per posar a l’abast de tothom el coneixement i la comprensió del medi natural del Montseny i, en especial, de les seves espècies forestals més representatives. És un lloc on a més a més de gaudir d’una agradable passejada, permet conèixer, respectar i estimar, unes 80 espècies llenyoses del Montseny.
La Xarxa PIT és un programa impulsat per la Diputació de Barcelona que pretén dotar la província del màxim nombre de punts d’informació (ja siguin entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar els serveis d’atenció al turista/visitant que ja existeixen a la comarca i proporcionar a aquests nous equipaments les eines per informar, orientar i acompanyar al turista/visitant en la seva estada.A la comarca, és el Servei de Turisme del Consell Comarcal el responsable del seu desplegament.
Amb aquest objectiu, cada any, en el marc de sessions i de descobertes de l’entorn, aquests establiments continuen formant-se en la seva funció de prescriptors dels principals atractius turístics del territori, de tal manera que aquells clients, usuaris, turistes o visitants que entrin en aquests establiments i estiguin interessats en fer turisme a la zona, poden rebre informació turística i dels principals recursos així com també poden rebre material de difusió. Dilluns vinent 12 de novembre, la formació d’aquest any es completarà amb una descoberta de l’entorn a Granollers, amb la visita guiada al refugi antiaeri, l’Adoberia d’en Ginebreda, el Museu de ciències naturals i el Planetari.
Els membres de la Xarxa PIT també han tingut ocasió per participar de manera gratuïta a tallers impulsats per Diputació de Barcelona i Cambra de Comerç i que el Servei de Turisme ha organitzat durant l’any a la comarca. Les temàtiques formatives que s’han ofert han estat molt diverses: Creació de producte turístic de cicloturisme, Gestió de xarxes socials i un taller sobre la Petjada de Carboni.
Actualment, la Xarxa PIT del Vallès Oriental està formada per l’Alberg Sant Miquel d’Aiguafreda, l’Hotel Molí de la Torre de Bigues i Riells, els Habitatges turístics de Caldes de Montbui, l’Hotel Porta de Gallecs de Mollet del Vallès i l’Hotel Augusta Barcelona Vallès de Vilanova; les biblioteques Marc de Vilalba de Cardedeu, Núria Albó de la Garriga, Can Pedrals de Granollers, Caldes de Montbui i L’Escorxador de Sant Celoni; l’establiment comercial Ostrya, el celler del ferrer i l’Associació de comerciants Gran centre de Granollers, la Llibreria Espai 31 de Cardedeu, la merceria –papereria Can Ferrer de Santa Eulàlia de Ronçana i el PIJ PICA de l’Ametlla del Vallès, així com 5 de les Oficines i punts d’informació turística oficials que també participen en aquesta Xarxa: l’Oficina de Turisme de Sant Celoni, de Granollers, de Sant Esteve de Palautordera i de Santa Maria de Palautordera, així com també l’Oficina de Turisme de la Roca Village.