Tres projectes a favor de la inclusió de persones discapacitades, la producció ecològica i l’emissió de CO2, guanyen els premis Eines 2023

Dimecres, 18 d’octubre de 2023

El projecte Bolet ben Fet, l’Hospital Universitari Mollet i el centre especial de treball Taller Alborada reben sengles guardons amb una dotació de 2.500 euros.

Tres projectes de transformació social d’àmbit català, vallesà i local han estat guardonats en la tercera edició dels premis Eines, que distingeixen activitats de transformació social emmarcades dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides.

Han estat distingits els projectes Bolet ben Fet, Green Hospital i Dones d’Aigua, compromesos amb la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, la producció d’aliments ecològics i l’eliminació d’emissions e CO2.

Els premis, que tenen una dotació econòmica de 2.500 euros cadascun, van ser lliurats ahir a la tarda en un acte al Mercat Vell de Mollet del Vallès. Aquests guardons són atorgats per la UAB, l’ajuntament de Mollet del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, institucions que integren la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS).

El premi Eines d'àmbit català ha estat atorgat a Bolet ben Fet, projecte centrat en l'aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets ecològics facilitant, a més, la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta iniciativa genera un sistema de cultiu de bolets sostenible, tant econòmicament com mediambiental, que permet donar feina estable a persones amb diversitat funcional, formar-los com a treballadors i donar-los un salari que els obre un horitzó d'autorealització, així com atendre la demanda creixent de bolets fent servir com a matèries primeres per al cultiu subproductes forestals que no tenen gaire sortida comercial (serradures, llenya fina, etc.).

El projecte, a més, millora la renda dels propietaris/àries i operadors/res forestals, de tal manera que tenim uns boscos autòctons més rendibles, millor gestionats i amb un menor risc d'incendis.

La granja de producció de bolets a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) i hi treballen dotze persones, sis d'elles amb discapacitat. L'any 2022, van produir més de 34 tones de bolets. L'acció abasta tot el procés productiu, des de la preparació del substrat de cultiu fins a la comercialització directa dels bolets a restaurants i botigues.

Pel que fa al premi Eines d'àmbit vallesà, ha estat per al projecte Green Hospital: un Hospital Universitari Net Zero, una iniciativa endegada fa onze anys per l'Hospital Universitari Mollet ha permès assolir el Net Zero en emissions directes aquest 2023: les emissions de CO2 han estat reduïdes un 85% i la resta es compensa a través del Programa voluntari de Compensació d’Emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

El projecte abasta diferents aspectes: l'impuls d'una arquitectura i d'estructures sostenibles, la descarbonització dels processos (gestió de recursos, evitació de desplaçaments innecessaris, etc.), el foment d'una cultura verda mitjançant mesures com la formació ambiental obligatòria per al personal, etc. L'hospital, a més, ha elaborat un pla d'accions i objectius fins l’any 2050 per a l’eliminació total de les emissions, incloses les derivades de la cadena de proveïdors i de la societat.

Finalment, el premi Eines d'àmbit local ha distingit Dones d'Aigua, un projecte jove que  busca noves línies de negoci per tirar endavant el centre especial de treball Taller Alborada de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats. La col·lecció de figures anomenades Dones d’aigua es composa de figures de decoració elaborades per persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest projecte permet oferir ocupació terapèutica i de treball a dos centres molletans, el centre ocupacional del Bosc (vuitanta usuaris) i el CET Alborada (48 treballadors).

Les peces representen una dona d’aigua, figura màgica de l’imaginari col·lectiu que trobem en molts llocs. Hi ha un mostrari fet de més de noranta dones d'aigua i totes surten amb el seu nom i numerades per valoritzar-les. Els productes s'adrecen tant a clients individuals com a empreses, associacions, ajuntaments, etc. El fet de poder personalitzar el producte fa que es pugui adaptar a les necessitats o gustos de qualsevol persona o grup.

En l'acte, a més, el professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB Héctor Sala va presentar l’Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social, que enguany dedica un capítol destacat als lligams entre l'economia circular i l'economia social i solidària, i David Sánchez, tècnic d'innovació del desenvolupament econòmic de la Diputació de Barcelona, va oferir una ponència sobre el mateix tema.

Pel que fa als representants institucionals, van intervenir també el rector de la UAB, Javier Lafuente; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el vicepresident 1r del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés; l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; i la diputada provincial de la Diputació de Barcelona Eva Menor.

El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, va aprofitar l’acte per reflexionar sobre la mobilitat a una pregunta de la presentadora de l’acte, explicant que, pel que fa al Vallès Oriental “la realitat és complexa i molt diversa”, per tractar-se d’un territori “amb molts municipis petits, amb una gran dispersió territorial, i amb dificultats de mobilitat” I es va preguntar “com aconseguim que els nostres pobles i ciutats siguin més inclusius, segurs, resilients i sostenibles? La mirada per nosaltres ha de ser holística, del conjunt del territori, però evidentment amb solucions diferenciades. Per això treballem perquè les polítiques públiques dutes a terme al territori estiguin consensuades pel màxim d’agents implicats en aquesta (tant públics com privats). Pensem que és obligatori aquest treball conjunt i compartit, que adopti solucions diferenciades en base a les realitats existents”.

 

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png  https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/8.jpg https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/3.jpg https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/10.jpg https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/11.jpg

Aquesta acció contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic", 3 “Salut i benestar”, 10 “Reducció de les desigualtats” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 18.10.2023 | 11:08