El Consell Comarcal, coincidint amb el Dia Europeu contra el tràfic d'éssers humans, que es va celebrar el passat 18 d'octubre, ha iniciat una campanya de sensibilització, prevenció i abordatge sobre el tràfic d’éssers humans, un fenomen que afecta milions de persones a tots els països del món, especialment els col·lectius més vulnerables.
La campanya està enfocada en dos àmbits: la formació de professionals i la sensibilització del conjunt de la ciutadania, i compta amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta acció pretén trencar mites sobre el tràfic de persones i donar visibilitat a aquelles que han patit, pateixen o poden estar en risc de trobar-se en aquesta situació, trencant amb el fals ideari del perfil de víctima, però fent palès els factors que hi poden contribuir al que representa una greu violació dels drets humans.
S’ha programat un cicle de cinefòrums gratuït i obert a tothom, que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de la Llagosta, Parets del Vallès i la Garriga. Concretament, la primera projecció, amb la pel·lícula “La Boda”, es farà aquest dissabte, 12 de novembre, a Can Luna de la Garriga a les 18 h. El 18 de novembre, a les 19 h, el Teatre Can Rajoler de Parets del Vallès acollirà la projecció de la pel·lícula “Evelyn”. El cicle clou amb la projecció del film “Fàtima” que es farà el 25 de novembre, a les 18 h, a la Sala d’exposicions Can Pelegrí de la Llagosta.
A més, s’ha elaborat una enquesta dirigida a la ciutadania per conèixer la percepció que es té sobre aquesta qüestió.
Per altra banda, s’ha iniciat un conjunt de formacions dirigides a professionals de diferents perfils: policies locals, professionals de l’àmbit de la salut, d’educació o de serveis socials, consistent en cursos bàsics de 15 hores, en format presencial i virtual, i cursos de sensibilització de dues hores, amb l’objectiu de millorar la detecció i l’abordatge d’aquest fenomen.
Per a la consellera de Polítiques Socials i Igualtat del Consell Comarcal, Roser Colomé, “la ciutadania i l’administració hem d’actuar com aliats per fer front a aquesta problemàtica social” i afegeix que “el reconeixement efectiu i universal dels drets humans ha de ser un deure i responsabilitat compartida en les societats democràtiques i la voluntat i el ferm compromís del Consell Comarcal és contribuir a fer de la nostra comarca una societat més compromesa amb aquests drets i els seus principis”.
La forma de tràfic d’éssers humans més comuna és la que es realitza amb finalitats d’explotació sexual i afecta majoritàriament dones i nenes. I els conflictes bèl·lics incideixen negativament en la vulneració d’aquestes drets. Aquesta activitat vol ser una oportunitat per reflexionar sobre aquesta situació i visibilitzar una realitat no sempre reconeguda.