Prop de 13.000 oliveres fan del Vallès un territori de referència de la varietat “Vera”

Dijous, 14 de novembre de 2019
  • Es presenta l“Inventari i mapeig dels recintes SIGPAC de l’Olivera Vera del Vallès”.

El Vallès té 12.843 oliveres de la varietat Vera i la Garriga és el municipi amb més superfície. Aquestes són algunes de les conclusions del projecte  “Inventari i mapeig dels recintes SIGPAC de l’Olivera Vera del Vallès”, presentat a les Franqueses del Vallès i impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Durant l’acte, presentat pel president de la Cooperativa Agrària del Vallès, Manel Cunill, el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé i el conseller de Turisme, Carles Fernández, va quedar palesa l’excel·lent qualitat de la varietat Vera vallesana.

El treball realitzat ha permès:

  • Disposar d’un inventari dels oliverars existents a les comarques del Vallès Oriental i Vallès Occidental, amb la seva geolocalització.
  • Disposar d’un inventari dels oliverars de la varietat Vera del Vallès existents a la comarca del Vallès Oriental i a diversos municipis del Vallès Occidental, amb la seva geolocalització. Es pot consultar a veradelvalles.cat
  • Disposar d’una base de dades oberta a la ciutadania on podran consultar els olivars del Vallès.

Per fer-ho el Consell Comarcal va encarregar a la Cooperativa Agrària del Vallès la realització de l’inventari, el mapeig i  la creació d’una base de dades oberta a tot el públic que estigui interessat en conèixer la localització d’aquestes varietats.

La finalitat del projecte és oferir una nova oportunitat per l’enfortiment del teixit empresarial del sector agrari de la comarca a través de la dinamització dels productors d’oli de la comarca, partint del coneixement de la realitat actual dels oliverars existents al Vallès i oferint la possibilitat de la plantació d’aquestes varietats als terrenys més qualificats, amb plançons de molta qualitat i verificats com a varietat Vera del Vallès, a la vegada que això revertiria en una millora mediambiental, patrimonial i paisatgística de la comarca.

El SIGPAC  (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles) s’utilitza pels governs per assignar els ajuts agraris de la PAC i permet identificar el nombre, en aquest cas els recintes agrícoles amb oliverars vera.

 

Dades i conclusions del projecte:

  • Al Vallès hi ha 566,47 hectàrees d’olivars delimitades pel SIGPAC. Al Vallès Oriental hi ha 325,15 hectàrees i al Vallès Occidental 241,31 hectàrees.
  • El municipi del Vallès amb més superfície d’oliveres és la Garriga amb 69,63 hectàrees i, el segon, Terrassa amb 57,57 hectàrees, però, en canvi, a la Garriga hi ha 3.385,10 oliveres i a Terrassa, les que té, són d’altres varietats.
  • Al Vallès, la superfície ocupada per l’olivera Vera del Vallès és de 166,96 hectàrees.
  • S’ha estimat que el nombre d’oliveres Vera del Vallès és de 12.843.
  • Hi ha un potencial per incrementar la producció d’oli de vera gràcies a la superfície existent, però l’abandonament d’olivars o la manca d’una gestió agronòmica fa que es redueixi l’ús i explotació dels olivars de vera.
  • A Ponent s’han trobat oliveres veres dins dels límits administratius dels municipis de Castellar del Vallès, Sabadell i Sentmenat del Vallès Occidental. A Llevant es trobaria el límit de la seva distribució al massís del Montseny.
  • El territori de la part alta de la conca de la Riera de Caldes, Vall del Tenes i Riera de Sentmenat així com la conca mitjana del Congost és l’hàbitat actual de la major part de la Vera del Vallès.

 

Un arbre antic i un fruit amb propietats medicinals

L'oli verge d'oliva ha estat considerat des de l'antiguitat un medicament per les seves propietats naturals i la seva acció medicinal. Protegeix contres les afeccions cardíaques, és ric en vitamines i com greix insaturat és molt adequat per a l'alimentació infantil. A la vegada, també s'utilitza com a conservant en les elaboracions culinàries.

L’olivera  és un arbre amb més de 8.000 anys d’antiguitat. Aquest arbre, tan emblemàtic, forma part del paisatge de les comarques del Vallès i dels conreus dels productors agraris. A l’Estudi agrícola del Vallès de 1874 ja s’esmentava que una de les varietats conreades a les comarques del Vallès era la varietat vera (anomenada olesana). Actualment és la varietat més corrent en el conreu d’oliveres a la comarca del Vallès Oriental i també a la comarca del Vallès Occidental.

 

Posada en valor al Vallès Oriental

Des de fa més de 7 anys, el Consell Comarcal del Vallès Oriental està treballant amb els productors de la comarca per la recuperació de les oliveres de varietat vera del Vallès. Es tracta d’una varietat de gran qualitat organolèptica que havia estat una de les principals varietats a la nostra comarca. Al 2012, es va organitzar a Bigues i Riells la primera Fira de l’Oli Vera, on els productors d’aquesta varietat d’oli van poder fer degustació i venda d’aquest oli, amb molt d’èxit que fa que cada any es repeteixi i ja hagi esdevingut una fira de referència en el sector.

El 2013 i 2014, la Cooperativa Agrària del Vallès, SCCL va encarregar a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de Mas Bové un estudi per la “Prospecció i identificació de la varietat local ‘Vera’. Caracterització fenotípica i molecular” i es va verificar que la varietat “Vera” conreada a les comarques vallesanes presenta variabilitat intra-varietal, la qual cosa va permetre que es pogués inscriure al registre de varietats locals de conservació relacionades genèticament, com a varietat “Vera del Vallès”.

Actualment la Cooperativa Agrària del Vallès disposa d’un camp de cultiu a partir del qual es podrà obtenir al voltant de 40.000 plançons d’aquesta varietat.

El Consell Comarcal treballa en la dinamització del teixit productiu agroalimentari, en la comercialització directa entre productors i consumidors, així com també en la conservació i promoció de varietats antigues, sistematitzant un procés de recuperació d'aquestes varietats i explorant el seu potencial econòmic i comercial,  situant-les com a element diferenciador del sector agroalimentari al Vallès Oriental.

Actualment al Vallès Oriental hi ha una gran diversitat de petites empreses artesanals que sovint tenen dificultats per ser viables. Per això es treballa per millorar i consolidar el teixit empresarial dels petits productors artesans que produeixen i elaboren productes de molta qualitat, sovint a través de productes molt singulars que els consumidors només poden adquirir comprant directament al productor o bé en botigues especialitzades en productes de proximitat i artesà.

És per aquest motiu que  es duen a terme actuacions dirigides a posar en valor el sector agroalimentari de la comarca, donant suport a diferents accions i línies estratègiques, especialment:

  • En gestió empresarial:  formació i assessorament en tots els àmbits de la gestió de l'empresa.
  • En els processos productius: formació i assessorament en qualitat i seguretat alimentària, transformació agroalimentària, reconversió a l'agricultura ecològica, recuperació de varietats antigues, etc.
  • En la comercialització dels productes a través de la formació en les actuals estratègies de mercat, en la fidelització dels clients o en la importància de crear associacions entre els productors per millorar la distribució i comercialització dels seus productes.

La conservació de l’agrobiodiversitat i la promoció de productes agraris locals és una tasca conjunta de la pagesia, la ciutadania, els centres de recerca i l’Administració Pública. Cadascú juga el seu rol en aquesta fita amb la finalitat de poder facilitar la tasca d’agricultors i elaboradors.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 14:13