El Vallès té 12.843 oliveres de la varietat Vera i la Garriga és el municipi amb més superfície. Aquestes són algunes de les conclusions del projecte “Inventari i mapeig dels recintes SIGPAC de l’Olivera Vera del Vallès”, presentat a les Franqueses del Vallès i impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.
Durant l’acte, presentat pel president de la Cooperativa Agrària del Vallès, Manel Cunill, el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé i el conseller de Turisme, Carles Fernández, va quedar palesa l’excel·lent qualitat de la varietat Vera vallesana.
El treball realitzat ha permès:
Per fer-ho el Consell Comarcal va encarregar a la Cooperativa Agrària del Vallès la realització de l’inventari, el mapeig i la creació d’una base de dades oberta a tot el públic que estigui interessat en conèixer la localització d’aquestes varietats.
La finalitat del projecte és oferir una nova oportunitat per l’enfortiment del teixit empresarial del sector agrari de la comarca a través de la dinamització dels productors d’oli de la comarca, partint del coneixement de la realitat actual dels oliverars existents al Vallès i oferint la possibilitat de la plantació d’aquestes varietats als terrenys més qualificats, amb plançons de molta qualitat i verificats com a varietat Vera del Vallès, a la vegada que això revertiria en una millora mediambiental, patrimonial i paisatgística de la comarca.
El SIGPAC (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles) s’utilitza pels governs per assignar els ajuts agraris de la PAC i permet identificar el nombre, en aquest cas els recintes agrícoles amb oliverars vera.
Dades i conclusions del projecte:
Un arbre antic i un fruit amb propietats medicinals
L'oli verge d'oliva ha estat considerat des de l'antiguitat un medicament per les seves propietats naturals i la seva acció medicinal. Protegeix contres les afeccions cardíaques, és ric en vitamines i com greix insaturat és molt adequat per a l'alimentació infantil. A la vegada, també s'utilitza com a conservant en les elaboracions culinàries.
L’olivera és un arbre amb més de 8.000 anys d’antiguitat. Aquest arbre, tan emblemàtic, forma part del paisatge de les comarques del Vallès i dels conreus dels productors agraris. A l’Estudi agrícola del Vallès de 1874 ja s’esmentava que una de les varietats conreades a les comarques del Vallès era la varietat vera (anomenada olesana). Actualment és la varietat més corrent en el conreu d’oliveres a la comarca del Vallès Oriental i també a la comarca del Vallès Occidental.
Posada en valor al Vallès Oriental
Des de fa més de 7 anys, el Consell Comarcal del Vallès Oriental està treballant amb els productors de la comarca per la recuperació de les oliveres de varietat vera del Vallès. Es tracta d’una varietat de gran qualitat organolèptica que havia estat una de les principals varietats a la nostra comarca. Al 2012, es va organitzar a Bigues i Riells la primera Fira de l’Oli Vera, on els productors d’aquesta varietat d’oli van poder fer degustació i venda d’aquest oli, amb molt d’èxit que fa que cada any es repeteixi i ja hagi esdevingut una fira de referència en el sector.
El 2013 i 2014, la Cooperativa Agrària del Vallès, SCCL va encarregar a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de Mas Bové un estudi per la “Prospecció i identificació de la varietat local ‘Vera’. Caracterització fenotípica i molecular” i es va verificar que la varietat “Vera” conreada a les comarques vallesanes presenta variabilitat intra-varietal, la qual cosa va permetre que es pogués inscriure al registre de varietats locals de conservació relacionades genèticament, com a varietat “Vera del Vallès”.
Actualment la Cooperativa Agrària del Vallès disposa d’un camp de cultiu a partir del qual es podrà obtenir al voltant de 40.000 plançons d’aquesta varietat.
El Consell Comarcal treballa en la dinamització del teixit productiu agroalimentari, en la comercialització directa entre productors i consumidors, així com també en la conservació i promoció de varietats antigues, sistematitzant un procés de recuperació d'aquestes varietats i explorant el seu potencial econòmic i comercial, situant-les com a element diferenciador del sector agroalimentari al Vallès Oriental.
Actualment al Vallès Oriental hi ha una gran diversitat de petites empreses artesanals que sovint tenen dificultats per ser viables. Per això es treballa per millorar i consolidar el teixit empresarial dels petits productors artesans que produeixen i elaboren productes de molta qualitat, sovint a través de productes molt singulars que els consumidors només poden adquirir comprant directament al productor o bé en botigues especialitzades en productes de proximitat i artesà.
És per aquest motiu que es duen a terme actuacions dirigides a posar en valor el sector agroalimentari de la comarca, donant suport a diferents accions i línies estratègiques, especialment:
La conservació de l’agrobiodiversitat i la promoció de productes agraris locals és una tasca conjunta de la pagesia, la ciutadania, els centres de recerca i l’Administració Pública. Cadascú juga el seu rol en aquesta fita amb la finalitat de poder facilitar la tasca d’agricultors i elaboradors.