Vilanova del Vallès va acollir dimecres 21 d’octubre la V Jornada de la Taula de Salut Jove del Vallès Oriental. Una trobada anual que enguany ha reunit a més de 90 professionals que treballen amb joves, i que es planteja com un espai per a la reflexió i l’intercanvi de coneixement entre els diversos professionals que treballen a prop dels joves.
Amb el títol Caniques contra playstation: és cert que la joventut d'ara és més violenta que la d'abans?" el punt de partida de la sessió d’avui ha estat la presentació de la ponència “L’edat de la violència” a càrrec de l’antropòleg i professor universitari Manuel Delgado.
Delgado,que ha treballat especialment entorn la construcció de l'etnicitat i les estratègies d'exclusió en marcs urbans, ha centrat la seva intervenció en la reflexió sobre el per què del fet que massa sovint joves i violència són termes que van associats o que tendim a associar. El professor, amb una intervenció orientada a la reflexió sobre la “violència” en general i com la societat criminalitza els joves oblidant el context que els envolta avui, ha assenyalat que “la violència pot ser el recurs per fer front a una situació determinada, la qüestió és tancar el vincle que la genera o generar d’altre diferent” afegint “potser abans de treballar sobre els símptomes, cal incidir en les causes que condueixen a una conducta violenta”. Delgado també ha parlat de la violència com a eina de comunicació, i de fet ha destacat que les conductes violentes no deixen de ser una manera de “parlar” de comunicar-se per part de qui du a terme els actes violents, que sovint no troba una altra manera d’expressar-se.
Després del debat posterior a la presentació del professor Delgado, la jornada ha continuat amb una taula rodona, on es comptava amb la participació de 5 ponents, d’àmbits molt diversos. Així, s’ha comptat amb les intervencions de Lucia Galindo i Imma Bestard, caporals dels Mossos d’Esquadra; Lola Borràs, especialista en conflictes civils, familiars i escolars; Ana Nogueras, Mediadora i Tècnica del Programa de Prevenció i Mediació Comunitària del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i Jordi Grané, filòsof i sociòleg, especialista en la promoció de la convivència i la resiliència; tots ells professionals amb perfils molts diferents que han parlat de les seves experiències diàries amb el treball amb joves. Aquestes diferents intervencions incidien en donar importància al treball des de la prevenció i la mediació davant dels conflictes. També s’ha donat importància al fet de donar poder al jove davant les situacions de conflicte o dificultat que l’envolten, fer-los resilients davant les situacions de conflicte. Tant els ponents com els assistents a la jornada han valorat positivament jornades com la d’avui perquè permeten la reflexió, l’intercanvi entre professionals i, en definitiva, l’enriquiment personal i professional de tots.
L’alcaldessa de Vilanova del Vallès, Yolanda Lorenzo i Garcia i el president del Consell Comarcal, David Ricart i Miró han fet la benvinguda institucional de la jornada.