El sector del metall a la comarca del Vallès Oriental està integrat per un total de 541 empreses que representen el 8,5% del total d’empreses de la comarca, el 14% dels assalariats i el 13% de la facturació, així com el 3,8% dels autònoms, sense tenir en compte el seu impacte indirecte.
Una edició més, el projecte d’Ocupació a la Indústria Local treballa per incrementar la competitivitat de la comarca i per promoure l’encaix entre les oportunitats i les necessitats del mercat de treball del nostre territori. Addicionalment i d’acord amb el títol del projecte d’aquesta convocatòria, "OIL Vallès Oriental 4.0", s’estan realitzant diferents actuacions per afavorir la transformació digital de les nostres indústries, la qual es traduirà en importants beneficis pel teixit productiu del nostre entorn: permanència en el mercat i millora de la seva competitivitat, adaptació a les exigències de flexibilitat i personalització en les produccions, estalvi de costos, millora de la presa de decisions i/o capacitat de resposta, etc.
Una de les actuacions ha estat l’estudi sobre la cadena de valor del metall a la comarca del Vallès Oriental. Com dèiem, el sector representa el 13% de la facturació de la comarca, i ocupa al 14% del total dels llocs de treball assalariats. Quant a la seva competitivitat, les empreses tenen en general una visió positiva del sector, en valoren positivament la ubicació geogràfica, el seu posicionament de marca i diferenciació de la competència i el coneixement de mercat. Positiva també, però en menor grau és la valoració sobre els elements de gestió vinculats a recursos humans, proveïdors i situació financera.
El coneixement per part de les empreses del concepte Indústria 4.0 és força alt pel que manifesten les empreses entrevistades, tot i que més d’una tercera part considera que tindrà poca importància com a element diferenciador de la seva competència. La disparitat és molt important, atesa la diversitat del teixit empresarial format tant per petits tallers com per filials de grans empreses altament internacionalitzades.
L'estudi proposa 8 reptes estratègics del sector per afrontar amb garanties la transició cap a la indústria 4.0:
El programa posa a disposició de 15 empreses del territori i dels sectors del metall, l’automoció i la logística de suport, l’oportunitat de rebre un assessorament i acompanyament gratuït de la mà del Centre Tecnològic EURECAT; els seus assessors realitzaran un diagnòstic sobre el punt de partida de l’empresa per a traçar plegats la ruta de digitalització i adopció de la indústria 4.0 en els termes més adients segons les seves possibilitats i prioritats. Aquest recurs es va presentar públicament el passat 9 d’abril davant d’una quarantena d’interessats. El termini d’inscripció segueix obert: si hi esteu interessats, podeu demanar més informació a través del correu oil@vallesoriental.cat o a través del telèfon 93.860.07.02 de l’Àrea de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.
El programa OIL "Vallès Oriental 4.0" és possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, al cofinançament del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Les Franqueses, Montornès del V., Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del V., Cardedeu, La Llagosta, Caldes de Montbui, La Garriga, Llinars del V., Montmeló, La Roca del V., Martorelles, Vilanova del V., la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació dels sindicats i les patronals del territori. Aquesta tercera edició finalitzarà el pròxim mes d’abril de 2020.