Aquest dilluns, dia 19 de novembre, se celebra el Dia Mundial del Sanejament. L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és un factor fonamental per al desenvolupament humà.
Des del juliol de 2010 està reconegut com a un Dret Humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides.Tot i això, encara avui 2.400 milions de persones no tenen accés a serveis de sanejament adequat, 4.500 milions de persones no disposen de sistemes que eliminin de forma segura els excrements i prop de 1.000 milions de persones defequen a l’aire lliure.
El Grup de Treball de l’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament dedica esforços a reflexionar sobre el paper de la cooperació en la garantia d’aquest accés. La responsabilitat d’aconseguir-ho no recau únicament en aquells estats i institucions dels països on la garantia encara no és plena, sinó que es tracta d’un fet compartit per tota la humanitat.
No es tracta només d’aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural i de l’escala de valors, allò que s’anomena la nova cultura de l’aigua. Al Vallès Oriental el sanejament de l'aigua és un dels pilars dels serveis ambientals per als veïns vallesans, amb 22 depuradores d'aigues residuals repartides per la comarca.