La segona edició del Vallès Queer reivindica una atenció mèdica centrada en les diferents realitats de les persones trans i no binàries

Dimarts, 3 de desembre de 2024

Dissabte passat, va celebrar-se la II jornada del «Vallès Queer», un espai de reflexió, visibilització i expressió de la comunitat LGBTIQA+ del Vallès Oriental per a fer xarxa i aliances.

El passat dissabte, 30 de novembre, l’espai jove Cal Jardiner de Parets del Vallès va acollir la segona edició de les Jornades Vallès Queer. L’esdeveniment va reunir una cinquantena de persones al llarg de la tarda i nit, consolidant-se com un espai clau per al jovent del col·lectiu LGBTIQA+.

La jornada va començar amb una taula rodona que va posar el focus en les experiències de les persones trans i no-binàries del Vallès Oriental, moderada per l’entitat Ca l’Enredus de Sabadell. Entre les principals reflexions, es va destacar la manca de recursos mèdics de proximitat i la desatenció de les necessitats específiques del col·lectiu trans i no-binari des de la perspectiva mèdica i sanitària.

Tanmateix, va denunciar-se la presència d’assetjament per part de figures educatives, posant de manifest la necessitat d’una major sensibilització i suport en els entorns educatius per garantir el reconeixement i la validació de les identitats de gènere. Tot i això, es va valorar molt positivament la creació d’espais segurs, com els grups d’amistat, espais joves i jornades com aquesta.

El taller de moda i empoderament va ser un dels moments destacats de la tarda. Amb en Noel Pons com a conductor, es va fer un recorregut per la història de la moda sense gènere, des de les pioneres que van trencar amb les normes binàries fins a referents contemporanis. Les persones participants van tenir l’oportunitat de crear les seves pròpies peces de roba i mostrar-les en una passarel·la final que va ser tot un èxit.

A la nit, les actuacions van agafar el protagonisme, començant amb Gaia Umbra i Toi Boi, el Crack de Sant Boi. Els seus espectacles van estar carregats de crítica social al sistema sexe-gènere, el sistema binari i el cisheteropatriarcat, sense oblidar la denúncia cap a alguns espais drags i LGBTIQA+ que prioritzen els beneficis econòmics per sobre de les persones.

Per tancar la jornada, Las Marikarmen amb el seu ciber-punk travesti i DJ Tofu van oferir una proposta musical combativa, denunciant les opressions del sistema cisheteropatriarcal i aprofitant l’escenari per reclamar el final de la guerra a Palestina.

Aquesta iniciativa neix del Servei Comarcal de Joventut i el Servei d’Atenció Integral del Consell Comarcal, i La Vorera –col·lectiu LGBTIQA+ de Sant Celoni-, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Parets del Vallès i de la Diputació de Barcelona, així com de col·lectius i entitats com l'Stonewall, Parlem Queer, La Vorera i sopar a càrrec de Totes Legals. 

Gráfico, Gráfico de proyección solarDescripción generada automáticamenteUn dibujo de una personaDescripción generada automáticamente con confianza media

Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 "Reducció de les desigualtats" . El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS. 

Darrera actualització: 4.12.2024 | 12:46