La jornada “Obrint camí, som futur” aproparà empreses i jovent nouvingut

Dimarts, 21 de juny de 2022
  • Es busca ajudar a superar les dificultats que tenen molts joves migrants per emancipar-se.

El proper 27 de juny, la Sala Bernat Martorell de Sant Celoni acollirà la jornada empresarial “Obrint camí, som futur”, que busca visibilitzar la joventut migrada sola que viu al Vallès Oriental i aproximar empreses i joves.

El Consell Comarcal organitza aquesta jornada amb les fundacions Eduvic, Fundació Idea i SuperAcció, que gestionen els centres on resideixen joves migrats sols del Baix Montseny. La jornada se celebra com a resultat  de l’anàlisi del context i el treball en xarxa realitzat per professionals d’aquests centres i del Consell Comarcal, en el qual es va detectar la necessitat de fer front a la situació de vulnerabilitat laboral en què la joventut nouvinguda es troba a la comarca, posant el focus d’atenció a les persones joves que actualment viuen als centres i que ara han de sortir del sistema de protecció i independitzar-se.

La trobada també compta amb el suport dels serveis locals d’ocupació de Cardedeu, Llinars del Vallès, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni, i l’entitat d’inserció Gentis.

En la trobada es compartiran experiències tant de joves nouvinguts com d’empreses que els han contractat, a fi de facilitar l’apropament del món empresarial a la realitat d’aquests joves i a la inversa, i ajudar a superar les dificultats que hi ha en la inserció al mercat laboral d’aquesta joventut.

De fet, actualment un gran nombre de joves es troba en un moment d’emancipació accelerat i de cerca d’ofertes laborals que els pugui permetre sortir del sistema de protecció amb garanties de poder independitzar-se econòmicament i cobrir les necessitats bàsiques, un fet que en molt casos xoca amb la dificultat de no dominar la llengua, no haver acabat de formar-se o tenir pocs vincles socials que els pugui permetre sostenir la situació.

El Vallès Oriental, igual que la resta del país, ha rebut un gran nombre de joventut nouvinguda des del 2018, que ha obligat a obrir dispositius nous per fer front a les condicions d’urgència en què s’ha anat produint aquesta arribada.

Aquest fet ha dificultat la programació dels serveis amb l’antelació necessària per garantir la vinculació d’aquests joves amb la resta d’agents del territori i la ciutadania en general, i és per aquest motiu que el Consell Comarcal compta amb la figura del /la dinamitzador/a cívic/a per a l’emancipació juvenil, impulsat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat, amb l’objectiu de reforçar els recursos existents per aconseguir la integració de la joventut nouvinguda com un actiu social del territori.

Amb la modificació de la llei orgànica 4/2000 de drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social en relació al règim jurídic de menors i joves extutelats per facilitar la seva integració, alguns d’aquests joves han pogut regularitzar la seva situació administrativa i obtenir el permís de residència i treball, que permet que es puguin incloure en el mercat laboral ordinari per les mateixes vies que la joventut en general.

Programa:

15:00H Benvinguda

15:15H Taula Rodona. Experiències d'èxit: joves i empreses

16:00H Cafè i networking

16.30H Cloenda

Darrera actualització: 21.06.2022 | 13:02