Més de 130 persones van assistir ahir a la trobada econòmica de la comarca, on es va presentar la marca i la plataforma de polígons d’activitat econòmica PAEVOR, amb la participació del president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Anton Costas.
El Mas de Sant Lleí va ser ahir escenari de la primera jornada PAEVOR que, amb el títol Present i futur dels polígons del Vallès Oriental, va posar sobre la taula els reptes socials i econòmics futurs dels polígons de la comarca.
La reunió servia per explicar la feina que s’està desenvolupant des de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA), l’espai de concertació territorial públic-privada que ja compta amb 35 entitats adherides, i es reivindicava el potencial econòmic del Vallès Oriental: “un dels territoris on els polígons estan més consolidats i millor comunicats” comentava el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, tot i que reconeixia que “encara falten infraestructures i en això treballem de forma concertada”.
És per això que el president posava en valor espais com la TVOA i la jornada: “La sala plena d’avui demostra que ens ho creiem i que ens interessa saber què hi ha al voltant nostre i el valor del treball de quilòmetre zero”, afegia.
En la mateixa línia s’expressava el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Enric Gisbert, que en la presentació de la marca PAEVOR i la web renovada Poligons.vallesoriental.cat expressava el desig que “sigui una marca amb la que tothom se senti identificat i tothom se la faci seva”, deia.
El conseller posava xifres: 11.500 empreses, 131 PAE amb 4.190 establiments actius, 6.000/espais o ubicacions dels quals 19% estan disponibles. Tercera comarca en superfície industrial a Catalunya i segona en número de PAEs, mitjana de 1.030 ofertes/any de naus i solars (el 13% de l’oferta de la província de Barcelona) amb un preu mitjà de venda de 602€/m2 (un 5% més econòmic que la província de Barcelona) i un preu mitjà de lloguer de 4,41€/m2 (un 3,5% més econòmic que la província de Barcelona).
“Les ofertes dels PAE del Vallès Oriental tenen sortida al mercat, amb una mitjana de 7 dies menys que a la resta de la província de Barcelona, i que sens dubte ens fa molt competitius”, afegia, posant també com a deures reduir la taxa d’atur: “tenim 18.634 persones aturades, una taxa de 9,74% que, sense ser una mala dada és evident que ha de seguir millorant a la baixa i ha de ser també un dels nostres objectius com a taula de concertació”, comentava.
I anunciava l’inici dels treballs del nou Pla Estratègic: “L’objectiu sempre ha estat i serà projectar el Vallès Oriental com a territori d’oportunitats, de creació i innovació, reforçant aquest caràcter de pool industrial, com a conseqüència d’aquest esperit empresarial, i consolidar també la seva diversificació per ser un referent nacional i internacional en termes d’especialització”, afegia.
Un Pla estratègic que, per al secretari comarcal d’UGT del Vallès Oriental, Vicenç Albiol, planteja “nous reptes, com les energies renovables o la possible manca de subministraments en un futur com l’aigua per les necessitats tant de boca com per a la indústria, elements nous que apareixen i que hem d’afrontar”.
Reptes que també plantejaven els representants de l’empresariat, com el director general de la UEI, Joaquim Colom, que apuntava un objectiu: “El Vallès hem de recuperar indústria i hem de tornar a ser aquest pool industrial del sud d’Europa” o David Giménez, director-gerent de Pimec Catalunya que destacava la “importància d’accions estratègiques concretes en les àrees empresarials”.
Igual s’expressava el secretari general de CCOO Vallès Oriental-Maresme-Osona, Juan Jiménez “Hem de tenir la capacitat i la visió de caràcter compartit de com donem respostes econòmiques i socials a les persones que tenen necessitats”.
Precisament en la “necessitat d’un nou contracte social” se centrava la conferència del president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Anton Costas, que el definia com “la pega que fa que una societat funcioni harmoniosament” i apuntava que “ens trobem en una conjuntura crítica i històrica realment espectacular” on cal una reconstrucció de la prosperitat basada en la “idea de productivitat i creació de bons llocs de treball en l’àmbit local” i afegia que “el camí és el diàleg, la negociació i l’acord”.
La cimera també va comptar amb les intervencions del secretari de Territori, Urbanisme i Agenda urbana del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Víctor Puga, el director general del Diàleg Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, Ricard Bellera i l’alcaldessa de Vilanova del Vallès, Roser Colomé.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball decent i creixement econòmic”, 9 “Indústria, innovació i infraestructura” i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.