La I Jornada PAEVOR posa en valor la col·laboració entre agents econòmics i socials per assegurar la prosperitat del territori

Dimarts, 12 de novembre de 2024

Més de 130 persones van assistir ahir a la trobada econòmica de la comarca, on es va presentar la marca i la plataforma de polígons d’activitat econòmica PAEVOR, amb la participació del president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Anton Costas.

El Mas de Sant Lleí va ser ahir escenari de la primera jornada PAEVOR que, amb el títol Present i futur dels polígons del Vallès Oriental, va posar sobre la taula els reptes socials i econòmics futurs dels polígons de la comarca.

La reunió servia per explicar la feina que s’està desenvolupant des de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA), l’espai de concertació territorial públic-privada que ja compta amb 35 entitats adherides, i es reivindicava el potencial econòmic del Vallès Oriental: “un dels territoris on els polígons estan més consolidats i millor comunicats” comentava el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero,  tot i que reconeixia que “encara falten infraestructures i en això treballem de forma concertada”.

 
És per això que el president posava en valor espais com la TVOA i la jornada: “La sala plena d’avui demostra que ens ho creiem i que ens interessa saber què hi ha al voltant nostre i el valor del treball de quilòmetre zero”, afegia. 


En la mateixa línia s’expressava el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Enric Gisbert, que en la presentació de la marca PAEVOR i la web renovada Poligons.vallesoriental.cat expressava el desig que “sigui una marca amb la que tothom se senti identificat i tothom se la faci seva”, deia.


El conseller posava xifres: 11.500 empreses, 131 PAE amb 4.190 establiments actius, 6.000/espais o ubicacions dels quals 19% estan disponibles. Tercera comarca en superfície industrial a Catalunya i segona en número de PAEs, mitjana de 1.030 ofertes/any de naus i solars (el 13% de l’oferta de la província de Barcelona) amb un preu mitjà de venda de 602€/m2 (un 5% més econòmic que la província de Barcelona) i un preu mitjà de lloguer de 4,41€/m2 (un 3,5% més econòmic que la província de Barcelona). 


“Les ofertes dels PAE del Vallès Oriental tenen sortida al mercat, amb una mitjana de 7 dies menys que a la resta de la província de Barcelona, i que sens dubte ens fa molt competitius”, afegia, posant també com a deures reduir la taxa d’atur: “tenim 18.634 persones aturades, una taxa de 9,74% que, sense ser una mala dada és evident que ha de seguir millorant a la baixa i ha de ser també un dels nostres objectius com a taula de concertació”, comentava. 


I anunciava l’inici dels treballs del nou Pla Estratègic: “L’objectiu sempre ha estat i serà projectar el Vallès Oriental com a territori d’oportunitats, de creació i innovació, reforçant aquest caràcter de pool industrial, com a conseqüència d’aquest esperit empresarial, i consolidar també la seva diversificació per ser un referent nacional i internacional en termes d’especialització”, afegia.


Un Pla estratègic que, per al secretari comarcal d’UGT del Vallès Oriental, Vicenç Albiol, planteja “nous reptes, com les energies renovables o la possible manca de subministraments en un futur com l’aigua per les necessitats tant de boca com per a la indústria, elements nous que apareixen i que hem d’afrontar”.  


Reptes que també plantejaven els representants de l’empresariat, com el director general de la UEI, Joaquim Colom, que apuntava un objectiu: “El Vallès hem de recuperar indústria i hem de tornar a ser aquest pool industrial del sud d’Europa” o David Giménez, director-gerent de Pimec Catalunya que destacava la “importància d’accions estratègiques concretes en les àrees empresarials”.


Igual s’expressava el secretari general de CCOO Vallès Oriental-Maresme-Osona, Juan Jiménez “Hem de tenir la capacitat i la visió de caràcter compartit de com donem respostes econòmiques i socials a les persones que tenen necessitats”. 


Precisament en la “necessitat d’un nou contracte social” se centrava la conferència del president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Anton Costas, que el definia com “la pega que fa que una societat funcioni harmoniosament” i apuntava que “ens trobem en una conjuntura crítica i històrica realment espectacular” on cal una reconstrucció de la prosperitat basada en la “idea de productivitat i creació de bons llocs de treball en l’àmbit local” i afegia que “el camí és el diàleg, la negociació i l’acord”. 

La cimera també va comptar amb les intervencions del secretari de Territori, Urbanisme i Agenda urbana del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Víctor Puga, el director general del Diàleg Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, Ricard Bellera  i  l’alcaldessa de Vilanova del Vallès, Roser Colomé.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza bajaDiagrama

Descripción generada automáticamente con confianza bajaImagen que contiene Diagrama

Descripción generada automáticamente
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball decent i creixement econòmic”, 9 “Indústria, innovació i infraestructura” i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 12.11.2024 | 12:36