L’Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras de Bigues i Riells del Fai ha acollit aquest matí la presentació de la 13 edició de la Fira de l’Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà.
“Al Vallès tenim un oli únic que cal seguir donant a conèixer, una varietat autòctona que destaca per la seva riquesa en polifenols que li dona molt prestigi a nivell de salut, però sobretot a nivell gastronòmic presenta grans aromes i una presència molt destacable”. Amb aquestes paraules, Arnau Velasco, president de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès, definia l’oli del Vallès en la presentació de la Fira de l’Oli i el Mercat del pa artesà que s’ha celebrat aquest matí.
Afegia també que “com a petits productors que som en el Vallès, aquesta dimensió ens permet oferir un oli de qualitat excepcional, i estic convençut que sovint supera molts olis que estan reconeguts arreu del país”. Velasco aprofitava la presentació per alertar sobre la problemàtica que representa la previsió de tancament del Molí de Can Sapera, “un cop dur per a tots els productors, grans i petits i per a totes les famílies” i afegia que “no només afecta la producció d’oli, també al manteniment del paisatge, perquè si els camps d’oliveres deixen de cuidar-se el risc d’abandonament augmenta”.
Precisament, sobre la delicada situació del sector primari es referia el conseller de Productes de la Terra del Consell Comarcal, Ignasi Martínez, que es felicitava per la millora enguany de la producció i la collita d’oli i advertia que “el sector primari està en risc d’extinció”. Martínez es referia als productors com a “valents i herois, les persones que esteu treballant i custodiant el territori” i recordava la necessitat que la societat en general valori de forma justa el producte de proximitat: “l’única manera és que la ciutadania tingui la voluntat de consumir productes de proximitat perquè saben que fent-ho ajuden als productors perquè ens mantingueu el medi natural i el sector primari; si no és així, acabarem perdent tot això i aleshores haurem de reinventar la pagesia”, deia.
L’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, també posava en valor el treball dels productors: “sense la seva empenta, el seu convenciment i sense el seu somni d’arribar a un objectiu compartit, això seria impossible”, deia, i qualificava l’oli del Vallès com “un tresor, un producte singular i únic”.
El treball en xarxa com a fórmula per protegir la producció d’oli també la recordava el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que feia un repàs a les propietats de l’oli d’oliva, i posava en valor la “importància d’estar al costat dels productors per ajudar-los amb assessorament, formació i reivindicar aquestes qualitats de l’oli del territori”.
A la presentació també han intervingut Antoni Verdugo, regidor de Promoció Econòmica de Bigues i Riells del Fai i Pilar Vila, professora de l’IES Vallbona, que col·labora amb l’Associació de productors.
Una cinquantena de parades d’oli, pa i productes de proximitat conformaran la 13a Fira de l’Oli del Vallès i el pa artesà de Bigues i Riells del Fai que se celebrarà el proper 1 de febrer a la plaça Miquel Bosch de Bigues i Riells del Fai.
De 9 a 14 hores hi hauran parades d’oli de la varietat Vera i d’altres varietats, de pa artesà amb farines antigues i de productes de proximitat de la Xarxa de Productes de la Terra. També activitats: dos tasts d'olis i un Show cooking. I durant el mes de gener se celebren diversos actes previs: una exposició de documents sobre el món de l’oli d’oliva i del pa artesà amb farines antigues, un tast gastronòmic, una exposició fotogràfica i una Jornada tècnica.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.