El Consell Comarcal, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona-Xarxa Productes de la Terra, ha organitzat una jornada formativa dirigida als productors d’oli, que té com a objectiu ajudar-los a millorar la tècnica de l’esporga de l’olivera.
El curs ofereix als productors i productores poder millorar la tècnica de podar les oliveres, per aconseguir reduir els costos i incrementar la producció i la qualitat de l’oli.
La formació la impartirà Josep Ramon Mateu Freixenet, podador especialista d’olivera, i es celebrarà el proper 20 de febrer de 9.30 h a 14.30 h, a la Finca Agrícola Mas Curró de Caldes de Montbui. Les inscripcions encara són obertes.
L'olivera és un dels cultius de secà més presents a les comarques del Vallès. Es tracta d'una espècie rústica, ben adaptada als nostres sòls i que produeix un bé molt preuat a les nostres cuines. Un dels reptes del conreu de l'olivera és realitzar una poda que redueixi els costos, incrementi la producció i la qualitat de l’oli que s’obtindrà.
Les tècniques de poda han evolucionat al llarg del temps i s'han donat per bones, tècniques que no respecten la morfologia i fisiologia de l'arbre. En canvi, hi ha tècniques de conservació que respecten l'arbre.
La tècnica Bellaguarda, essencialment, suposa l’aplicació de poques i grans tallades en cada arbre amb l’objectiu que l’olivera conservi el màxim de fulla i creixi de forma equilibrada, permetent que la llum arribi al ramatge.
Programa:
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.