La jornada Dones grans i violències masclistes ha analitzat i ha ofert recursos i eines per a les dones grans víctimes de les violències masclistes.
Invisibilitat social, aïllament i dependència econòmica. La jornada Dones grans i violències masclistes, ha tingut lloc aquest matí a la Sala de la Concòrdia de Montmeló, en el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones (25N). Aquest acte ha estat organitzat per l’Àrea de Polítiques Socials i d'Igualtat del Consell Comarcal.
La jornada ha reunit professionals, entitats i ciutadania per visibilitzar la realitat de les dones grans que pateixen violències masclistes, un col·lectiu sovint vulnerat per la seva condició de dones i per l’edat, que provoca un doble estigma.
La benvinguda institucional ha comptat amb la presència de l’alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, la consellera Comarcal del Vallès Oriental en l’Àrea d’Igualtat i Feminismes, Mònica Utrilla, i la consellera de Polítiques Socials, Núria Carné.
“Com a societat, hem d’entendre que les dones grans venen d’un arrelament i uns estàndards estereotipats en els quals han estat acostumades i que han normalitzat en el seu entorn” ha volgut incidir en el seu discurs la consellera comarcal Mònica Utrilla referint-se en la dificultat de detecció de les violències masclistes per part de les dones grans, així com de denunciar.
En aquesta línia, Núria Carné ha remarcat les discapacitats o dificultats motrius derivades de l’edat “que fan encara augmentar més la vulnerabilitat davant les violències masclistes creant casos diferents per a cada dona”. En aquest context, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que ha fet la cloenda, ha expressat el seu “compromís ferm” perquè ver les violències masclistes en tots els àmbits i situacions perquè “cap dona quedi enrere”.
La tècnica de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal, Nuria Maynou, ha presentat la infografia Estadística de violències envers les dones al Vallès Oriental on destaca que s’hi han registrat 402 denúncies per violència masclista durant el primer semestre del 2024, més de la meitat de les registrades al llarg del 2023 (765).
Pel que fa a la xifra de víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, s’ha registrat un lleuger descens respecte les dades de l’any passat. Enguany el nombre de víctimes en aquest àmbit ha estat de 193. També s’ha observat un increment de la violència domèstica envers les dones majors de 65 anys, increment de les víctimes menors de violència en l’àmbit domèstic i creixement de les xifres de denúncies tant a l’àmbit familiar com en el de la parella.
La taula rodona, que ha comptat amb la participació de la Fundació Aroa, Enllaç i el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) Vallès Oriental, ha analitzat tots els aspectes que componen la violència masclista vers les dones grans.
La Fundació Aroa ha desgranat la situació de les dones grans on ha destacat la cultura generacional, la mirada edatista, així com els factors de vulnerabilitat com pot ser la invisibilitat social d’aquest col·lectiu. A més, ha demanat sistemes d’informació que incorporin la desagregació per edat en franges d’entre 60 i 90 anys i la incorporació d’indicadors de violències masclistes en treballs que tenen en compte el maltractament i abús a les persones grans.
La Fundació Enllaç ha volgut afegir la mirada LGBTIQ+ a la taula rodona, específicament amb dones grans lesbianes.
El Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) Vallès Oriental ha donat a conèixer les seves actuacions. S'adreça a les dones, infants i adolescents que han estat o estan en situacions de violències masclistes, i a altres persones del seu entorn que en siguin testimonis o víctimes. Pot contactar-se a través d’aquest correu bustia.sievallesoriental@gencat.cat o al telèfon 93 585 12 23. Enguany, es comptabilitzen 213 dones ateses.
Per acabar, l’Associació de Dones de Llinars del Vallès ha explicat la seva trajectòria transformadora d’Igualtat i Feminisme com a entitat al municipi i quines activitats desenvolupen enguany i la ponència de Porque yo lo bailo de Sant Esteve de Palautordera ha comptat amb una desena de dones participants que han expressat il·lusió, alegria i entusiasme de com la música i el ball les ha canviat la vida.
Aquesta actuació del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere", 10 "Reducció de les desigualtats" i 17 "Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.