L’estudi, realitzat durant l’últim any, ha permès detectar quines són les especialitzacions productives localitzades al Vallès Oriental i quins espais territorials les configuren, més enllà dels límits administratius i de la divisió subcomarcal actual per mercats de treball. El document també destaca quines han estat les estratègies de concertació territorial endegades a la comarca i identifica les seves potencialitats i febleses, per tal de detectar les oportunitats del territori per ser més competitiu.
La presentació va comptar amb la presència del President del Consell Comarcal José Orive Vélez, qui va destacar que “cal definir estratègies conjuntes que ens permetin ser més eficients i destinar recursos en aquells sectors amb una dinàmica positiva malgrat la crisi, i analitzar com poder ajudar a reinventar d’altres que no han pogut fer front als reptes plantejats pel context econòmic”. El president també destacava la importància d’identificar oportunitats de futur per les empreses de la comarca i la seva gent: “aquesta és una comarca plena d’oportunitats, amb sectors industrials que poden obrir camí cap a la recuperació dels llocs de treball”.
El director de l’estudi, David Moreno (de l’empresa Actíva Prospect), va destacar que el Vallès Oriental “ha d’abordar el canvi de model productiu, però aquest procés requereix de mà d’obra qualificada, d’innovació i de la provisió de serveis avançats, àmbits on la comarca presenta debilitats importants”. També va incidir en les accions necessàries per a què la comarca aprofiti les oportunitats de futur que se li presenten: “el Vallès Oriental ha de treballar l’estratègia, el capital relacional i el lideratge a nivell comarcal per tal que s’arribi a un consens sobre elements crítics per la competitivitat: infraestructures i ordenació del territori. També cal prioritzar el suport a la PIME, que depèn en major grau del suport per a la internacionalització i la innovació, polítiques de suport als sectors clau de l’economia i serveis empresarials avançats”.