Una mostra que enguany ha crescut en nombre d’expositors, que surt del recinte de la Nau Dents de Serra i ocupa la sala l’Aplegador, el CTUG, la Biblioteca i l’exterior de la Roca Umbert, i que es preveu que visitin més de 1.000 alumnes de la comarca.
Des d’aquest matí, els joves de la comarca, en visites concertades a través de les escoles o individualment visiten la cinquena edició de la Fira Guia’t del Vallès Oriental, una mostra dedicada a orientar-los i assessorar-los sobre possibles itineraris formatius post obligatoris.
A l’acte inaugural d’aquest matí, a càrrec del president del Consell Comarcal, José Orive i de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, acompanyats per la Diputada delegada d'Educació, Igualtat i Ciutadania, Mireia Solsona; el Director General de Joventut, Antoni Reig i la majoria dels alcaldes dels municipis que formen part de la Xarxa TET; s’ha tornat a visualitzar el rebuig del món local per l’aprovació de la reforma local.
Així, José Orive, ha recordat a tots els assistents que “amb la reforma local, ni aquesta Fira ni res del que fem des del món local a l’àmbit de l’educació es pot continuar fent”, s’ha referit a exemples concrets de problemes que ja es troben els alcaldes respecte a serveis prestats, impulsats i gestionats pels ajuntaments i que la llei ara ja no permet fer, com són la neteja de les escoles o la gestió del menjador d’una escola bressol, insistint “en la voluntat de servei i compromís dels alcaldes i alcaldesses” i afirmant “que no renunciarem a tot el treball fet i al que ens queda per endavant per garantir les oportunitats i l’accés als serveis als nostres veïns i veïnes”, en concret parlant d’educació ha dit “no renunciem a fer el que fem perquè el futur dels nostres pobles depèn de l’educació” .
Per la seva banda, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha aprofitat la seva intervenció per expressar el rebuig a la norma aprovada i insistir en el compromís de la ciutat amb l’educació, una competència que amb la norma aprovada pel govern central ja no tenen els municipis. La Diputada d’Educació, Mireia Solsona en la seva intervenció ha fet un reconeixement al treball en xarxa fet des del territori, que es visualitza en una mostra com la Fira Guia’t. A aquest treball en xarxa i a la col·laboració entre administracions també s’ha referit el director general de Joventut, Antoni Reig, que ha insistit en la utilitat del model de cooperació amb aquells que tenen un contacte més directe amb la realitat.
La que avui ha començat és la cinquena edició de la mostra organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, la Xarxa de Transició Escola i Treball (XTET) i l'Ajuntament de Granollers, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.
Enguany la mostra presenta moltes novetats, les visites comencen amb una acollida a la sala de l’Aplegador i la sala d’actes de la Biblioteca. Allà els joves visualitzen un vídeo explicatiu de què es trobaran i orientacions de com treure profit de la visita; hi ha estands que ocupen l’espai exterior de la nau Dents de Serra, i les xerrades adreçades als joves i adults tindran lloc al CTUG.
Fira Guia't s'adreça a alumnes de 4t d'ESO, als alumnes de batxillerat que abandonen els estudis i altres joves que volen orientar la seva formació i inserció laboral. A partir de visites concertades a través de l’escola, o individualment, a més de visitar els estands expositors, la fira ofereix altres activitats com tallers d'orientació i autoconeixement, assessorament individualitzat i diverses xerrades adreçades a diferents col·lectius: joves, professorat, pares i mares, persones ocupades o desocupades.
La cinquena edició de la Fira Guia’t es podrà visitar des d’avui al divendres 7 de març.