Més política a nivell nacional i treballar en protocols d’actuació, i una millor prevenció, han estat algunes de les conclusions a què es va arribar en la IX Jornada de la Taula Salut Jove del Vallès Oriental, que es va celebrar ahir a la Sala Tarafa de Granollers i on van participar 150 professionals de diferents àmbits (joventut, acció social, ensenyament, salut,...) que treballen amb joves, organitzada per l’Oficina Jove de la comarca, que coordina el Consell Comarcal.
Sota el títol “Suïcidi i autolesions. Com treballar-ho”, els i les professionals van participar amb la voluntat d’aportar eines i coneixement en un tema caracteritzat pel tabú que l’envolta però que a l’hora és la principal causa de mort no natural entre joves a Catalunya.
La ponència principal la va dur a terme el dr. Francesc Villar, que va fer una visió general al voltant del suïcidi, conductes suïcides i els factors de risc que poden incidir en aquest fet. Es va constatar que, tot i que el suïcidi és la primera causa de mort entre la població jove de Catalunya, encara queda molt recorregut per treballar la millor manera d'abordar-ho i sobretot, com prevenir-lo. Les dades estadístiques indiquen que hi ha una prevalença superior de suïcidis entre les dones que entre els homes i que es constata que en edats molts joves, 14-15 anys, es registren comportaments suïcides.
La importància del treball en xarxa, de l’educació emocional i l’acompanyament tant als joves com a les seves famílies i als professionals que els acompanyen són els elements claus que es van tractar a la taula rodona. També es va constatar la importància de trencar amb els estigmes i els tabús que encara envolten el tema del suïcidi, que fa difícil que es recullin realment les dades relatives a aquesta realitat i que no afavoreixen un major coneixement. Un element també clau que es va tractar a la taula rodona va ser el fenomen de les autolesions, que no tenen perquè acabar en suïcidi i que són un símptoma també de patiment i malestar emocional dels joves que ho pateixen.
Tant amb les intervencions dels diferents ponents com a través de les intervencions del públic es va evidenciar la necessitat de treballar més en jornades i fer més divulgació d'aquesta realitat, la necessitat de reforçar els protocols d’actuació i derivació dels joves que pateixen situacions que se sospita que puguin derivar en conductes suïcides i, sobretot, tirar endavant un pacte de país o una política a nivell nacional que realment vetlli per la prevenció del suïcidi i conductes vinculades, i l’acompanyament real a les persones, tant els afectats pel suïdici (joves, supervivents i familiars) com als professionals que hi treballen.