En el marc del programa ‘Jovent en situació de vulnerabilitat’, el Consell Comarcal i la Fundació Superacció donen veu a joves migrants que viuen al Vallès Oriental per expressar la seva experiència vital.
El 4 de desembre de 2000, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 18 de desembre com a Dia Internacional de les Persones Migrades per posar de manifest “l’interès de la comunitat internacional en protegir efectiva i plenament els drets humans de totes les persones migrants” i per destacar la importància d’assegurar el respecte dels seus drets i llibertats fonamentals.
En el marc del Programa Jovent en situació de vulnerabilitat, que ofereix suport i acompanyament a persones joves que han migrat soles o són extutelades per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), el Consell Comarcal i la Fundació Superacció han creat el videoclip “Aquí deixo la meva història”, protagonitzat per joves migrats sols que viuen a la nostra comarca.
Són 20 joves amb edats compreses entre 16 i 18 anys que han migrat des del Marroc, Algèria, Gambia, Senegal o Mali que viuen al Vallès Oriental i que han volgut traslladar la seva experiència vital a través l’un videoclip musical.
Comparteixen reflexions com: • “He deixat el meu país, per a molts soc un boig. He creuat en una pastera, per a vida nova era i amb aquesta cançó arribo fins a l’estratosfera”. • “Hem arriscat la nostra vida per venir aquí, deixant enrere la nostra família i el nostre país. Vull un futur feliç”. • “I deixo aquí la meva història que no surti de la memòria. Per Al·là tota la glòria i per a la meva mare la dedicatòria”.
Aquesta producció audiovisual visibilitza l’experiència vital d’aquests joves i els dona veu a través de la música per expressar les seves il·lusions, expectatives i la valentia que els acompanya en el procés migratori, així com el sentiment d’enyorança cap a les seves famílies.
Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de Versembrant, una escola popular itinerant que fomenta la consciència crítica del jovent a través de l’art urbà i el hip-hop. També s’ha treballat en sinèrgia amb el programa Ocell de Foc-la Dula, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball, que busca combatre el malestar juvenil mitjançant activitats culturals i artístiques com a eines de transformació social.
Avui, dia internacional de les persones migrades, es fa la difusió de la versió definitiva del videoclip, del qual es va presentar l’esborrany el passat 18 de juny a la Jornada: Refugi i (Des)Protecció Internacional, celebrada a la Sala Francesc Tarafa de Granollers.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 “Reducció de les desigualtats” i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.