L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat l’Informe de Conjuntura Econòmica amb les dades de l’any 2023 i primeres dades del 2024. L'Informe analitza dades d'ocupació, competitivitat territorial i context econòmic del Vallès Oriental.
El Vallès Oriental millora de les dades de població assalariada i autònoma, així com la recuperació més tímida de la xifra de centres de cotització els primers mesos de l’any 2024. L’any 2023 ha tancat amb un creixement històric de la població ocupada al Vallès Oriental.
La indústria (1,56%), el sector de la construcció (0,86%) i el sector dels serveis (0,72%) mostren creixements positius importants. Al conjunt de la demarcació, els serveis han liderat el creixement econòmic, però a la comarca la força del sector industrial també és clau per arrossegar a l’alça les dades d’activitat econòmica.
Cal destacar que al Vallès Oriental es concentra el 6,3% dels llocs de treball totals de la Regió Metropolitana (157.440 el primer trimestre de 2024), un percentatge que creix respecte trimestres anteriors.
Malgrat ser una comarca amb un teixit empresarial on domina l’empresa petita i mitjana, és la segona comarca de la demarcació barcelonina amb empreses de facturació elevada: gairebé un 5% de les empreses que facturen més de 10 milions d’euros i representen pràcticament el 70% de la facturació comarcal.
El Vallès Oriental se situa en sisena posició en el rànquing comarcal de comarques més competitives, mantenint posicions respecte l’any anterior. Aquest bon resultat s’ha donat gràcies a que la comarca es consolida en termes de competitivitat, amb una combinació de factors claus com la disponibilitat de sòl, una bona infraestructura de transport, la disponibilitat estratègica i un desenvolupament tecnològic rellevant.
En l’aspecte negatiu, la comarca registra un retrocés o un menor creixement en àmbits com la sostenibilitat social i mediambiental, l’esperit emprenedor i dinamisme empresarial i volum de mercat i activitat.
El Vallès Oriental, tot i que manté diferències importants amb el Barcelonès, supera a aquesta comarca capital en dos aspectes: la disponibilitat de sòl i espai per a l’activitat econòmica i, tot i que molt lleugerament, la sostenibilitat mediambiental.
També destaca el creixement de la població en edat de treballar ha estat especialment positiu per a la població de 16 a 24 anys (+6,0%), la de 30 a 34 anys (+3,5%) i, sobretot, la de nacionalitat estrangera (+10%).
Pel que fa a les xifres de l’atur, el Vallès Oriental forma part del conjunt de vuit comarques de la demarcació barcelonina que aconsegueixen reduir l’atur.
La reducció de l’atur a la comarca es vincula, sobretot, al bon comportament de la indústria (manufacturera) i el sector serveis, que concentren la major part de població ocupada de la comarca.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1 “Fi de la pobresa”, 8 “Treball digne i creixement econòmic“ i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.