L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat una Nota informativa amb les dades de defuncions de l’any 2023 facilitades per l’Institut d’Estadística de Catalunya.
L’any 2023 es van registrar 3.388 defuncions al Vallès Oriental, un 2,23% més que l’any anterior. La comarca encadena quatre anys consecutius amb més defuncions que naixements.
L’Institut d’Estadística de Catalunya ha publicat les dades de defuncions de l’any 2023 a Catalunya, comarques i municipis. Aquestes dades, conjuntament amb l’estadística de naixements, deixen veure quin ha estat el creixement natural als diferents territoris del país.
Al Vallès Oriental, el nombre de defuncions l’any 2023 ha estat de 3.388, xifra que representa un augment del 2,23% (74 morts més) respecte les dades definitives de defuncions de l’ any 2022. Es registra una taxa bruta de mortalitat de 8,03 defuncions per cada 1.000 habitants. Aquesta xifra és lleugerament superior a la registrada l’any 2022 (7,94) però mig punt per sota del conjunt català (8,50).
Per grups d’edat, el punt màxim de mortalitat masculina es registra entre els 75 i 79 anys, mentre que entre les dones va ser entre els 90 i els 95 anys, mostrant-se així la major esperança de vida femenina.
Quinze municipis de la comarca registren un descens de les defuncions l’any 2023 respecte al 2022. Alhora, les defuncions superen els naixements a pràcticament tots els municipis de la comarca. Només set municipis han registrat, l’any 2023, més naixements que defuncions: la gran majoria, municipis de menor grandària demogràfica però que en els darrers temps creixen per l’arribada de noves famílies, com ara Campins, Santa Maria de Palautordera, Vallromanes, Sant Feliu de Codines o Lliçà d’Amunt.
En termes generals, el que s’observa en els darrers anys és un creixement negatiu del saldo vegetatiu, amb un increment de les xifres de defuncions sobre els naixements a partir del 2019. L’impacte de la pandèmia es visualitza en les dades de 2020, on les defuncions van superar el nombre de naixements en vora el 30%. Els anys següents han estat també anys on la xifra de defuncions, ha anat a l’alça, derivada de l’augment de l’esperança de vida i l’envelliment de la població a la majoria de pobles i comarques de la comarca.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.