L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat un Informe sobre la població amb discapacitat (reconeguda) al Vallès Oriental, per tal d’aprofundir en el coneixement dels diferents col·lectius que formen part de la població de la comarca. S’estima que el 2023 a la comarca hi ha 30.518 persones amb reconeixement legal de discapacitat.
Aquesta nota ha estat elaborada a partir de l’anàlisi del Departament de Drets Socials i Inclusió sobre la població amb discapacitat a Catalunya, a partir de la seva base de dades estadístiques del mercat de treball de les persones amb discapacitat. Aquest estudi vol conèixer la situació d'aquest col·lectiu en el mercat de treball, l’any 2023.
L'any 2023 s’estima que a la comarca hi ha un total de 30. 518 persones amb reconeixement legal de discapacitat, 15.257 homes i 15.261 dones, una distribució pràcticament idèntica del 50% per sexes. Respecte al conjunt total de la població vallesana, les dades indiquen que la població amb discapacitat reconeguda és del 7,2% del total de població, una proporció lleugerament per sota del que suposa el total de població amb discapacitat reconeguda al conjunt del país, que puja a un 8,56%.
Per edat, creix la proporció de persones amb discapacitat majors de 45 anys (78%). Això vol dir que les persones amb discapacitat tenen una mitjana d’edat més elevada, fet totalment coherent atès que algunes discapacitats són més prevalents amb l’edat.
Si es relaciona la taxa d'ocupació amb el grau de discapacitat, les dades a nivell català indiquen que, entre les persones que tenen un grau de discapacitat reconegut d'entre el 33% i el 44%, la taxa d'ocupació se situa en el 42,2%, força per sobre del grup amb un grau del 45%, on la taxa d'ocupació baia al 18,1%.
Per tipus de discapacitat, la taxa d'ocupació és més alta en les persones amb una discapacitat física (del 32,5%) i se situa en el 27,5% en les que en pateixen altres tipus. Per tant, les diferències són notables, no només en funció de si és té o no una discapacitat reconeguda sinó també quin tipus de discapacitat es té, amb majors dificultats per col·lectius concrets.
Amb dades de l’any 2023, la taxa de creixement de la població amb discapacitat reconeguda se situa en el 2,65%, lleugerament per sobre del 2,58% registrat a Catalunya, mentre que el conjunt de creixement de la població total es va situar, l’any 2023 al voltant del 0,25%.
Per tipologia, la major part de la població amb discapacitat a la comarca té una discapacitat física. Globalment, es pot dir que de cada 10 persones amb discapacitat a la comarca, 5 pateixen una discapacitat física motora. En segon lloc es troben les persones amb discapacitat per malaltia o trastorn mental (17,08%, mig punt per sobre de la xifra de fa un any) seguides per les persones amb discapacitat intel·lectual (percentatge que també creix gairebé un punt per sobre del registrat l’any passat, i se situa en el 13,44%). Les discapacitats sensorials, ja sigui visual o auditiva, tenen una presència força menor.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 " Treball decent i creixement econòmic" i 10 “Reducció de desigualtats”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.