L’Oficina Agenda 2030 del Consell Comarcal ha presentat aquest matí a Can Ribas de les Franqueses del Vallès la 2a Edició de l’Informe sobre l’estat de compliment de l’Agenda 2030 al Vallès Oriental, en un acte que ha comptat amb una vintena de participants de diferents organitzacions.
L’elaboració d’aquest informe respon a la necessitat d’alinear les polítiques i accions comarcals amb els 17 ODS. En aquest sentit, es consolida com una eina clau per mesurar l’impacte de les actuacions implementades, identificar àrees de millora i establir nous objectius adaptats a les necessitats específiques del territori.
Aquesta segona edició ha suposat un salt qualitatiu important a nivell metodològic, buscant la implicació del Grup motor del Consell Comarcal i d’altres actors de la comarca.
L’informe, presentat per Marta Cals i Núria Tintoré, tècniques de l’Oficina Agenda 2030, identifica 3 variables:
1) principals polítiques que el Consell Comarcal està desenvolupant en cadascun dels ODS
2) 83 indicadors de situació de la comarca -15 nous respecte l’anterior informe-
3) objectius específics a assolir de cara al 2030 vinculats a les competències pròpies del Consell Comarcal.
Entre els avenços reflectits en l’informe destaquen l’augment de la dotació de serveis socials, la promoció de les energies renovables, la participació femenina en càrrecs polítics, l’augment d’empreses de la comarca certificades en Biosphere o la reducció dels residus generats.
També es posen de manifest reptes encara vigents, com la vulnerabilitat social, la desigualtat salarial de gènere, les dificultats d’accés a l’habitatge o la millora de la qualitat de l’aire.
L’acte ha posat de relleu la voluntat del Consell Comarcal de seguir liderant polítiques públiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb la mirada posada al 2030 i amb una aposta clara per la col·laboració amb els municipis i agents del territori.
Entre les mesures presentades per accelerar els impactes, s’han identificat els treballs per impulsar la Xarxa de Productes de la Terra a la comarca, fomentant la participació de més empreses i persones autònomes, la promoció del Servei d‘assessorament en eficiència energètica destinat als ajuntaments, la promoció del segell Biosphere, la incorporació de clàusules especials vinculades a l’Agenda 2030 en tots els processos de contractació, i impulsar actuacions que permetin mantenir la presència del Consell Comarcal en tots els òrgans de gestió des Parcs Naturals de la comarca.
La jornada ha comptat amb la intervenció del president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que destacava la importància de les accions des de l’àmbit local: “jo crec que des dels governs locals és d’on realment podem fer aquests canvis, petits canvis que fan una gran transformació” i advertia que “el 2030 és demà i crec que haurem de seguir treballant més enllà d’aquesta data amb altres objectius que segurament se’ns presentaran conjuntament amb altres agendes globals i configurar un full de ruta”.
Per la seva part, Marta Reche, segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès i consellera comarcal de Persones i Valors posava en valor l’elaboració d’aquests informes: “l’Agenda 2030 i els ODS parlen de democràcia i transparència i aquest informe n’és un exemple per saber com estem treballant des de la comarca”.
Amb aquest informe, elaborat per la consultora Adverbia, el Consell Comarcal se situa com una de les administracions supramunicipals pioneres en analitzar el grau de compliment de l'Agenda 2030 en el seu territori i identifica quins són els compromisos i reptes en l’àmbit de la sostenibilitat en els quals cal seguir treballant en els pròxims anys a la comarca.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17 "Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.