El servei comarcal LGBTI fa 41 atencions en el seu primer any de funcionament
- Es va posar en marxa el novembre de 2020.
El primer any de funcionament del Servei Comarcal d’Atenció Integral LGBTI, que es va posar en marxa el novembre de 2020, s’han fet 41 atencions, de les quals 2 van ser el 2020 i 39 el 2021.
De les 41 atencions, 39 han estat consultes, i 2 han estat acompanyaments en denúncies de delictes d’odi i discriminació .
La major part de les atencions s’han realitzat a majors d’edat -a un total de 17 persones- i en segon lloc es troben les atencions a menors, amb un total de 14 persones ateses. En tercer lloc, es troba la població en general (s’entén a persones que fan consultes per atendre a la ciutadania, per exemple, una professora d’institut o una tècnica d’un ajuntament) amb 4 atencions realitzades. I finalment, en 2 de les atencions es desconeix l’edat.
Pel que fa a la tipologia de consultes, destaquen les referides a canvi de nom de les targetes sanitàries (TSI), amb 16 consultes en total i amb un resultat de 12 targetes sanitàries fetes i entregades.
Segueixen les consultes sobre orientació (6) i informació (6), canvi de nom de la T-16 (targetes de transport) (3) i atenció psicològica (3), sensibilització (2) i formació (1).
A més de l’atenció a persones usuàries, el servei comarcal també preveu la formació del personal tècnic al servei del Consell Comarcal i els ajuntaments de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials resta Vallès Oriental. Així, entre el 2020 i el 2021 s’han format 73 treballadors/es dels ens locals de l’Àrea Bàsica amb un microcurs sobre com atendre la discriminació LGBTI. Destaca, però, que des les 73 persones 70 han estat dones i només 3 homes.
La consellera de Polítiques Socials i Igualtat del Consell Comarcal, Roser Colomé, fa una valoració positiva del servei, perquè “ha servit per acompanyar, assessorar i atendre qualsevol persona que s’ha apropat al servei i la intenció del Consell Comarcal és continuar desenvolupant aquestes polítiques LGBTI”, però critica “l’infra-finançament que condiciona que el servei no funcioni per cobrir totes les necessitats que requereix”. Colomé també ha posat de manifest “la incertesa sobre què inclourà el proper contracte-programa entre el Consell Comarcal i el Departament de la Generalitat, i per nosaltres és molt important tenir garantida la continuïtat del SAI”.
El Servei Comarcal d’Atenció Integral LGBTI està dirigit a la ciutadania dels 37 municipis que integren l’Àrea Bàsica de Serveis Socials Resta de municipis del Vallès Oriental (tots excepte Granollers i Mollet del Vallès). Forma part de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya (SAI) impulsada per la Generalitat.
A la comarca hi ha un total de 7 SAIs municipals i el SAI comarcal. Els municipis que tenen aquest servei propi són Granollers, Mollet del Vallès, Cardedeu, la Garriga, Caldes de Montbui, Parets del Vallès, Montornès del Vallès i la Llagosta.
Al servei s’ofereix una atenció integral, íntima i de proximitat a les persones integrants del col·lectiu LGBTI i a totes aquelles que s’hi adrecin amb qüestions o necessitats relatives a la diversitat sexual, la orientació sexual i la identitat o expressió de gènere. També treballa per la sensibilització de la ciutadania i del personal al servei de l’administració per tal d’aproximar i normalitzar la realitat del col·lectiu LGBTIQ+ al conjunt de la població.
Les funcions són:
- Atenció a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere, amb la finalitat de donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades.
- Acompanyament integral a persones integrants del col·lectiu LGBTIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere, així com a professionals, familiars i amistats que ho requereixin.
- Informació i assessorament general sobre la diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.) del col·lectiu LGTBIQ+.
- Programes de sensibilització a la població sobre la realitat de les persones LGBTI i de prevenció i abordatge de les situacions de discriminació per LGBTIfòbia.
- Suport específic per atendre i presentar incidències i denúncies per possibles casos de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
- Tramitació de la Targeta Sanitària amb el nom sentit per les persones trans*, majors i menors d’edat, i del certificat “Faig constar”.
- Informació i recursos sobre diversitat sexual i de gènere als diferents serveis i equipaments dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials resta Vallès Oriental.
Per obtenir-ne més informació i tenir accés al servei, és imprescindible concertar cita prèvia a través del telèfon de contacte 938600706 o del correu electrònic sai.lgbti@vallesoriental.cat. L’accés al servei és gratuït.