El sector turístic de la comarca va aprovar el Pla en el darrer Plenari turístic de l’any a principis d’octubre.
El Ple del Consell Comarcal celebrat el passat dimecres va aprovar, amb els vots a favor de tots els grups polítics i l’única abstenció de la CUP, el Pla d’Acció de Turisme per al 2025, que recull les actuacions que es portaran a terme des del Servei de Turisme del Consell Comarcal i d’acord amb els agents del territori durant l’any 2025.
L’aposta per la sostenibilitat i la innovació defineix el recull d’objectius estratègics de les polítiques publiques de turisme del Vallès Oriental per al proper any.
El Pla s'articula en cinc eixos estratègics:
1. Potenciar la creació i la comercialització de producte turístic en base a les necessitats del sector (oferta i demanda).
2. Millorar i fomentar la competitivitat i qualitat dels serveis turístics de la comarca.
3. Promoure el turisme a la comarca i posicionar el producte turístic sostenible i de qualitat a mercats locals, nacionals i internacionals.
4. Incorporar estratègies turístiques intel·ligents.
5. Enfortir la xarxa entre els diferents agents turístics del territori i vetllar per la seva coordinació.
Seguint les línies de l’anterior Pla, el sector es planteja tres grans reptes de futur pel Vallès Oriental:
1. Comptar, com a mínim, amb un ens del projecte Punts d’Informació Turística a cada municipi de la comarca.
2. Comptar, com a mínim, amb un ens adherit al Compromís per a la Sostenibilitat turística Comarques de Barcelona Biosphere a cada municipi de la comarca.
3. Que el Vallès Oriental esdevingui una destinació de turisme intel·ligent a través de les línies de la Xarxa DTI, que té com a objectiu contribuir en la millora de la competitivitat de les destinacions turístiques i la qualitat de la vida de les persones residents treballant en cinc àmbits: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.
Entre els projectes per a l’any que ve destaca la promoció de les propostes enogastronòmiques del Vallès Oriental, aprofitant que Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, així com el desenvolupament de diverses accions en el Pla Estratègic de Cicloturisme que va presentar-se el juny passat. Ambdues iniciatives volen potenciar un turisme sostenible i de qualitat a la comarca.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”, 8 “Treball digne i creixement econòmic”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.