El mes d’octubre s’han signat al Vallès Oriental 12.509 contractes laborals dels quals el 38% han estat indefinits (4.714) i el 62%, temporals (7795). Així doncs, es redueix un xic la proporció de contractació indefinida en comparació amb el setembre, quan va arribar al 42%, segons la informació facilitada per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.
Aquesta xifra de contractes també és lleugerament inferior a la registrada el mes de setembre passat (-585) i també respecte al mes d’octubre d’ara fa un any, amb un descens de les dades del 4%, és a dir, un total de 500 contractes menys, descens que es pot atribuir, bàsicament, al descens de la contractació de tipus temporal.
Per sexes, les dones concentren el 48% de la contractació, amb un total de 5.963 contractes, uns 40 contractes més respecte l’any passat.
Tot i la reducció dels contractes respecte al mes passat, s’observa una major proporció de contractes indefinits respecte a les dades de fa un any, quan els contractes indefinits suposaven poc més del 14%. La contractació temporal se situa en el 62% que, tot i ser un percentatge més elevat que els darrers mesos, encara se situa molt per sota del 86% que suposava la temporalitat tot just fa un any.
Respecte la contractació indefinida de l’any passat, les xifres indiquen que s’ha multiplicat per 2,5, amb 2.906 contractes més que un any abans, tot i que aquest hagi estat el mes que, des de l’inici de la Reforma Laboral, es registri un menor creixement de la contractació indefinida.
Si s’analitza l’augment dels contractes indefinits segons modalitat contractual, es veu que totes les modalitats de contractació indefinida guanyen pes, i destaquen els contractes ordinaris a temps indefinit (+2.836 contractes més que fa un any) i els convertits en indefinits (+59 contractes més que fa un any). En l’àmbit de la contractació temporal, a banda de veure en els darrers mesos que ha desaparegut la fórmula de contractes d’obra i servei (pels canvis legislatius derivats de la Reforma Laboral), es desprén que aquest mes creixen amb força els contractes eventuals per circumstàncies de la producció (+193) així com els contractes d’interinitat (+570) i es redueixen els contractes de pràctiques (-24).
Per activitats econòmiques, si bé aquest mes s’observa una menor reducció dels contractes en bona part de les activitats que el mes passat van ser les principals generadores de contractació (indústria manufacturera, comerç, ...), aquest mes guanyen força les activitats de serveis a les persones, com ara activitats sanitàries i serveis socials o les activitats vinculades al sector de la Informació i comunicacions.
A Catalunya, l’evolució de la contractació també ha seguit la mateixa línia que a la nostra comarca. Així, el mes d’octubre ha tancat amb 237.523 contractes laborals signats, dels quals el 45,8% han estat indefinits (108.787) i el 54,2%, temporals (128.736) i també es constata la lleugera reducció en la proporció de contractació indefinida en comparació amb el setembre, quan va arribar al 49,4%. També, respecte al mes passat, s’han formalitzat un 10,4% menys de contractes, amb una davallada més acusada en la contractació indefinida (-16,9%; 22.058 menys). Respecte l’octubre de l’any passat, ha descendit el nombre total de contractes signats (-9,7%; 25.472 menys), seguint amb la tònica de 2022, a causa de la reducció en la contractació temporal (-42,1%; 93.482 menys). La indefinida s’ha multiplicat per 2,7, amb 68.010 contractes més que un any abans.