Durant el mes de març de 2022 s’han formalitzat a la comarca 13.217 contractes, és a dir, 2.281 contractes més respecte al març de 2021, la qual cosa significa una variació relativa del 17,3%, segons dades facilitades per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.
Per sexes, les dones concentren el 45,5% de la contractació, és a dir, un total de 6.024 contractes, xifra lleugerament inferior a la que es registrava fa un any, quan les dones concentraven el 47% de la contractació total al Vallès Oriental. Respecte al mes de febrer passat es dibuixa també un ascens de la contractació, amb 1.656 contractes més, contràriament al que va passar el mes passat on es va registrar un descens intermensual dels contractes.
Aquest creixement dels contractes es deu a l’ascens que capitalitza de forma majoritària la contractació indefinida (+2.760 contractes més) i, en canvi, la contractació temporal torna a decréixer, (-479 contractes, un 5% per sota de la xifra registrada l’any passat).
Així, al Vallès Oriental, el percentatge de contractes indefinits ha passat a suposar el 35% del total de contractes, per damunt del 17% que suposava fa un any. La contractació indefinida també creix respecte al mes anterior. De fet, registra les xifres més altes dels darrers deu anys[1]. Això ajuda a que la temporalitat hagi baixat força aquest i suposi poc més del 65% dels contractes, per sota de mesos anteriors quan se situava al voltant del 80%.
Si s’entra al detall de l’augment dels contractes indefinits segons modalitat contractual, es veu que els augments de major intensitat corresponen als contractes ordinaris a temps indefinit (+228%, 2.247 contractes més que fa un any) o els convertits en indefinits (+61%, 499 contractes més que fa un any). En l’àmbit de la contractació temporal, els contractes de relleu, inserció o pràctiques també guanyen molt de pes relatiu, tot i que en xifres absolutes no suposin uns valors molt elevats.
Per sectors, es manté el fet que 6 de cada 10 contractes del mes de març pertanyen al sector serveis.
A Catalunya, durant el mes de març s’han formalitzat 251.327 contractes de treball, dels quals el 62,9% han estat temporals (158.184) i el 37,1%, indefinits (93.143 contractes). S’assoleix, novament, rècord de volum i percentatge de contractes indefinits signats en un mes de tota la sèrie històrica disponible, iniciada el 1998.
[1] Cal tenir en compte que amb l’aprovació de la Reforma Laboral el passat mes de desembre de 2021, a partir del 31 de març de 2022 les empreses han d’adaptar els contractes al nou marc establert per la reforma, que presenta novetats importants en l’àmbit de les noves modalitats de contractes de formació, així com els canvis per a contractes temporals i fixos discontinus. La reforma pressuposa com a ordinari el contracte indefinit, redueix les causes en què es pot acudir als temporals, així com la duració d'aquests. Aquests canvis ja comencen a veure reflectits en les dades de contractació d’aquest mes de març i fins i tot febrer passat.