El Consell Comarcal s’adhereix al manifest ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025’

Divendres, 21 de març de 2025

Es va aprovar en el darrer Ple celebrat el passat dimecres.

El Consell Comarcal ha aprovat adherir-se al manifest “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”. Es va fer en el darrer plenari celebrat el passat dimecres.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.

Enguany, Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. És la primera regió europea que rep aquest reconeixement que confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular. 

L’Àrea de Desenvolupament Local del Consell Comarcal treballa des de diferents serveis i projectes amb la gastronomia: des de la Xarxa de Productes de la Terra s’impulsen projectes destinats a potenciar el desenvolupament econòmic i l’ocupació en el sector agroalimentari, es dona suport a la producció agroalimentària local i es dinamitza activitats de promoció del producte local de qualitat; i el Servei de Turisme treballa per desenvolupar polítiques que permetin fomentar el turisme com a sector econòmic rellevant a la comarca. 

A més, una de les línies de treball del Pla d’Acció 2025 és l’enogastronomia, amb la promoció de propostes enogastronòmiques de qualitat que donin valor al producte, al productor/a i a la comarca.

Amb l’adhesió del Consell Comarcal a aquest manifest s’accedeix a alguns beneficis com obtenir reconeixement i posicionament nacional i internacional; sumar- se al conjunt d’actuacions que es faran al llarg del 2025; fer xarxa intersectorial amb els diferents agents de l’ecosistema gastronòmic, turístic i de productors del país; i formar part del calendari conjunt de fires, festes, jornades i altres esdeveniments gastronòmics que es facin a Catalunya; i promocionar els productes i serveis de la comarca.


Manifest d’adhesió a “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025” 

Catalunya és referent en excel·lència alimentària i gastronòmica, capdavantera en turisme enogastronòmic. 

Enguany se’ns ha reconegut la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una oportunitat extraordinària per a reforçar les sinergies entre les administracions i el sector, posar més en valor tot el patrimoni i teixit agroalimentari i culinari català, i promoure’l tant en l’àmbit local com internacional. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya, juntament amb el conjunt d’agents adherits a CATALUNYA, REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA 2025, assumim el compromís de: 


• Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori. 


• Promoure la cuina catalana, des de la tradició i la innovació i com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren. 


• Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món. Un relat que apel·li a les emocions, que posi en valor la diversitat gastronòmica de Catalunya dotant de valor l’oferta, reforçant l’accent en els trets d’identitat que singularitzen els territoris del país i millorant el nivell d’atractivitat del mercat. 


• Apostar per un canvi de model cap a un turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull. 


• Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, tanmateix, per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació, per proporcionar informació de qualitat i per promoure els productes locals i la cuina catalana, i tenint en compte el conjunt de la ciutadania i nous públics que permetin generar més impacte econòmic. 


• Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments. 


• Impulsar el treball conjunt entre els organismes públics i els actors de la cadena de valor (sector primari, secundari i terciari) vers la competitivitat del producte. 


• Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari. 


• Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica. 


• I vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.

 

       
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 3 “Salut i benestar”, 8 “Treball digne i creixement econòmic”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables", 15 "Vida terrestre" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 21.03.2025 | 07:57