El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Josep Isern, i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, José Orive, van signar ahir un conveni en matèria d’educació per a la mobilitat segura pràctica amb ciclomotors.
L’objectiu d’aquest conveni de col·laboració és complementar l’educació per a la mobilitat segura impartida a l’alumnat dels centres educatius de la comarca del Vallès Oriental durant el corresponent curs escolar. L’SCT i el Consell Comarcal del Vallès Oriental desenvoluparan conjuntament activitats pràctiques d’educació per a la mobilitat segura amb ciclomotors en el marc dels centres educatius i, d’aquesta manera, s’afavorirà el contacte dels joves amb els vehicles motoritzats així com un apropament a situacions de conducció en un espai controlat.
Aquestes activitats s’adreçaran a alumnes de tercer d’ESO i consistiran en sessions de dues hores de durada. La primera hora serà teòrica i els monitors explicaran als alumnes el funcionament dels ciclomotors i la necessitat de tenir-los en les condicions tècniques adequades. També els faran reflexionar sobre els riscos no només de conduir-los sinó també d’utilitzar-los com a acompanyants. En aquest sentit, es recordarà que, fins a la majoria d’edat i amb permís AM (ciclomotor), no es pot portar cap passatger darrere d’aquests vehicles. A més, també s’insistirà en la importància i l’obligatorietat d’utilitzar els sistemes de seguretat passiva com el casc per anar ben protegit. Durant la segona hora, la pràctica, es duran a terme quatre exercicis perquè els joves es familiaritzin amb els ciclomotors i vagin guanyant experiència en la seva conducció: d’acceleració i desacceleració, d’equilibri, d’agilitat i de conducció en rotondes. Durant aquests exercicis, el monitor assessorà l’alumnat, l’ajudarà a corregir possibles mancances i també el subjectarà si és necessari.
Durant l’acte, Isern ha destacat que “amb aquest conveni es vol seguir educant en mobilitat segura al col·lectiu jove i reduint la sinistralitat”. De fet, ha detallat que “gràcies a la formació feta a primària i secundària, en 10 anys, els menors de 25 anys han reduït la sinistralitat mortal en un 80%”. El director de l’SCT també ha explicat que “amb accions com aquesta, el Servei Català de Trànsit afavoreix la introducció a la circulació dels vehicles de dues rodes i promou l’augment de la perícia dels conductors per tal de contribuir a una mobilitat més segura i prevenir accidents. Durant la primària i la secundària, l’organisme ofereix parcs de trànsit pràctics de bicicletes, i a la secundària, i a partir de tercer d’ESO, es fan els parcs de ciclomotors”. Gràcies a aquests dos tipus de convenis, cada any es formen uns 20.000 alumnes. Isern també ha afegit que, “a partir dels 16 anys i pels joves escolaritzats que disposen de permís A1, s’ofereixen cursos gratuïts de conducció de motocicleta 125cc. A més, l’SCT també dóna suport a una col·laboració entre l’empresa FAST PARCMOTOR i les universitats per tal realitzar cursos de conducció segura de turismes o motocicletes que poden convalidar-se com a crèdits”.
Per part seva, José Orive ha posat èmfasi en el fet que “des del Consell Comarcal del Vallès Oriental es valora molt positivament aquest conveni amb el Servei Català de Trànsit, ja que pretén conscienciar i educar els joves en la pràctica del ciclomotor i afavorir el contacte controlat amb el seu primer vehicle motoritzat”. Orive també ha afegit que “aquesta acció conjunta reforça el paper del Consell Comarcal del Vallès Oriental a l’hora de liderar projectes en els municipis de la comarca en qüestions com l’educació viària i la mobilitat segura”.