El Consell Comarcal forma part de les entitats adherides a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra entre els dies 16 i 22 de setembre, d’acord amb les accions desenvolupades des de la Direcció general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per promoure la celebració d’aquesta Setmana a Catalunya. En total hi ha 62 entitats adherides, de les quals 15 consells comarcals.
D’aquesta forma, l’ens comarcal posa en valor durant aquesta setmana aquelles accions que desenvolupa en favor de la mobilitat sostenible i contribuir als objectius de la SEM, que són:
a) Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
b) Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats, impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics. Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
c) Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
El Consell Comarcal està desenvolupant diferents accions encaminades a promoure una mobilitat sostenible, entre les quals destaca l’adhesió a la marca ‘Cicloturisme a Catalunya’ que promou l’Agencia Catalana de Turisme, per haver posicionat la comarca com a destí ciclable; l’execució de la 1a fase del projecte ‘Senyalització Turística del Vallès Oriental’, un projecte iniciat el 2017 amb un estudi dels camins de la comarca i la seva senyalització, del qual es va concloure amb la proposta de millora dels trams dels camins fluvials del Congost, el Mogent, El Besòs, Tenes i la riera de Caldes; la difusió dels recursos de cicloturisme de la comarca: rutes, serveis, actes esportius, articles relacionats amb el cicloturisme, etc., i la promoció d’un turisme responsable, amb la difusió dels mitjans de transport de baixes emissions de les que disposa el territori: BusParc, Rodalies, Bicicletes urbanes, etc.
També s’està treballant en l’elaboració d’una estratègia en cicloturisme per posicionar la comarca com una destinació que satisfaci les necessitats del públic cicloturista. L’empresa contractada per al projecte ha de dur a terme l’estudi i proposta, que inclourà, entre d’altres aspectes, un catàleg de serveis per al cicloturisme, un recull de bones pràctiques, sessions de sensibilització i formació, nous itineraris i/o adaptació d’existents, una estratègia de promoció i comunicació, i la inclusió de tota la informació al web www.turismevalles.com.
L’ens comarcal, conjuntament amb el Consorci Besòs-Tordera, també va presentar la sol·licitud per participar en la convocatòria extraordinària 2022 del Programa Extraordinario de Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos, amb el projecte “Conexión de la Reserva de la Biosfera del Macizo del Montseny con los caminos fluviales de las cuencas del Besòs y la Tordera -Ruta Mediterránea”.