El Consell Comarcal aposta per la participació i el consens al voltant del PEMV a través d’una convocatòria ciutadana i el Consell d’Alcaldies

Dijous, 6 de febrer de 2020
  • El proper Consell d’Alcaldies de l’11 de març valorarà de manera conjunta el Pla.
  • El 27 de febrer es convoca una sessió pública per avaluar el Pla amb la ciutadania i les entitats de la comarca.

El Consell Comarcal considera que el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que es troba en període d’informació pública, és una oportunitat per abordar el debat del territori sobre les infraestructures i serveis de mobilitat, a partir d’un sistema de mobilitat més eficient, competitiu i sostenible, i és per això que destaca que el 71% de la inversió planificada es destina a la millora del transport públic.

Per al Consell Comarcal, aquest període ha de servir perquè tota la ciutadania i entitats, així com totes les administracions, puguin examinar a fons el Pla per tal de poder fer-hi les aportacions que resultin oportunes.

Amb aquest objectiu des del Consell Comarcal es vol posar en valor la participació, el debat i el consens al voltant del PEMV i és per això que ja s’ha posat data per recollir les contribucions del màxim d’entitats i particulars del Vallès Oriental.

Concretament el proper Consell d’Alcaldies de l’11 de març, que se celebrarà a Campins,  analitzarà el Pla. Amb aquest objectiu el president, Francesc Colomé, ja ha enviat una comunicació al director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya demanant la seva assistència.

Per altra banda, s’ha convocat per al 27 de febrer una sessió pública per avaluar el Pla amb la ciutadania i les entitats de la comarca al Centre d'Art i Noves Tecnologies Can Font de les Franqueses del Vallès, a les 18 h.

La línia orbital ferroviària Sabadell-Granollers, el desdoblament de la R3, la nova estació R3 al Circuit de Catalunya, la variant de Sant Feliu de Codines, la xarxa interurbana de vies ciclistes, així com una millora dels serveis de transport públic en general, són les principals actuacions al Vallès Oriental d’entre les 72 que preveu el PEMV a les dues comarques.

Des del Consell Comarcal es considera que cal tenir en compte per una banda, l’abast del Pla, que es refereix tant a la mobilitat en transport col·lectiu com en transport privat, tant a les mercaderies com a les persones i tant a les infraestructures com els serveis de mobilitat; i per una altra banda, a la complexitat de la mobilitat en una comarca tan diversa com el Vallès Oriental.

Des del Consell Comarcal es vol posar sobre la taula algunes reflexions a valorar de manera conjunta. Una d’elles és l’intercanviador de la R3-R8 (línia de Vic amb línia UAB), que s’ha descartat per poca expectativa de demanda. Des dels serveis tècnics del Consell Comarcal es considera, però, que la R3 té una important demanda potencial (com va passar al seu dia amb la C-60 Granollers-Mataró) que no aflorarà fins que les millores pendents (desdoblament, freqüències, temps comercial, estacions, park and rides, manteniment,...) no estiguin disponibles.

Per altra banda, una de les altres qüestions a valorar és el fet que el PEMV se centra sobretot en les zones més poblades, i això vol dir també que se centra més en el Vallès Occidental; en aquest sentit, cal recordar el dèficit d’inversió durant els últims anys al Vallès Oriental, ja que en el conjunt dels Vallès s’ha invertit sobretot en la prolongació de les línies de FGC a Sabadell i Terrassa.

També caldria valorar que en les zones amb població més dispersa que no tenen servei directe de ferrocarril (sobretot Vallès Oriental) el PEMV planifica actuacions de caràcter molt general que caldria desenvolupar més concretament per facilitar la mobilitat capil·lar amb transport públic (serveis de bus/bus ràpid, millora de la coordinació operativa multimodal, transport a demanda, millora d’estacions i park and rides...).

Altres temes sobre la taula que es proposa debatre i consensuar si cal incloure el PEMV que s’aprovi definitivament, són la planificació de la part de la línia orbital Granollers-Mataró i diverses millores de la xarxa viària existent (C-17, AP-7, C-35, eix del Tenes, carretera de la Roca, carretera Granollers-Sabadell, carretera del Masnou  carretera de Sant Celoni a Arenys de Mar).

Precisament, i tenint en compte que l’administració de l’Estat està elaborant l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers de l’autovia orbital de Barcelona B-40, es vol recordar la necessitat de tenir en compte el territori per qualsevol decisió sobre el traçat, característiques de disseny i oportunitat d’aquesta infraestructura, tal com ja vam sol·licitar el 2017 i 2018 conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Generalitat de Catalunya”.

El Pla Específic de la Mobilitat del Vallès, sotmès a informació pública i que finalitza el 6 d’abril, ha estat fruit d’un procés que ha comptat amb la col·laboració dels dos consells comarcals i ha inclòs la participació d’entitats i ciutadania. En el cas del Vallès Oriental la participació ha estat important en totes les sessions de treball convocades el 2017 i 2018 (sessions de participació ciutadana a Granollers i Canovelles, i sessions de treball amb ajuntaments a Terrassa, Caldes de Montbui i al Consell d’Alcaldies a Santa Maria de Palautordera).

Darrera actualització: 9.09.2021 | 13:01