Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, el Servei Comarcal de Gestió Energètica i Aigua del Consell Comarcal (GEA) ha donat a conèixer les xifres d’estalvi corresponents al consum de l‘aigua.
Dissabte 22 de febrer és el Dia Mundial de l’Aigua. Coincidint amb aquesta data, el Servei Comarcal de Gestió Energètica i Aigua del Consell Comarcal (GEA) ha donat a conèixer dades sobre estalvi en el consum de l’aigua d’ajuntaments on es presta el servei.
En concret, es presta servei a cinc municipis, per als quals es fa seguiment dels consums i la facturació dels seus subministraments, un total de 467, entre equipaments municipals, regs de zones verdes i fonts, principalment.
Dels quatre ajuntaments dels quals es disposa de dades, destaca una important davallada del consum d’aigua, d’un 49% de mitjana en els últims 2 anys. Concretament, l’estalvi d’aigua ha estat del 60% a la Roca del Vallès, del 52% a Canovelles, i del 37% a Montmeló i Sant Celoni. El Servei s’ha prestat també a Cardedeu, tot i que per aquest municipi no es disposa encara de les dades de facturació.
En el cas del Consell Comarcal, la reducció del consum ha estat del 5%, bàsicament perquè només es tracta de serveis d’oficines, a diferència dels ajuntaments, on el consum d’aigua es dona en molta diversitat d’equipaments.
El Servei Comarcal de Gestió energètica i d’aigua(GEA) és un servei especialitzat del Consell Comarcal que s’ofereix als ens locals per promoure l’estalvi i l’eficiència energètica i d’aigua. El servei posa l’èmfasi en la gestió, amb la premissa que les mesures més senzilles i de baix cost poden donar grans estalvis i són, a més, la base per a futures millores tecnològiques.
El Servei analitza sistemàticament totes les factures i contractes i detecta subministraments innecessaris, desviacions de consum o diferències dels preus facturats respecte dels contractats. Tota aquesta anàlisi permet formular propostes de millora.
També s’ocupa de gestionar en nom dels ens locals els tràmits que siguin necessaris amb les companyies comercialitzadores. Igualment, el Servei reporta les anàlisis i propostes de millora efectuades juntament amb els resultats obtinguts i també formula la previsió de despesa energètica i d’aigua anual.
Així mateix, dona suport en el disseny, execució, seguiment i avaluació d’estratègies, projectes i accions en matèria d’aigua.
El servei compta amb professionals d’alta especialització exclusivament dedicats i amb un programari específic de gestió, comptabilitat i tele-lectura que ofereix la possibilitat de tractar grans volums d’informació de forma sistemàtica i exhaustiva.
El Consell Comarcal és un ens adherit a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i a la declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat. A més, l’Oficina comarcal de transició energètica (OCTE) té la missió d’impulsar la transició energètica i l’acció climàtica per contribuir a l’objectiu de la neutralitat climàtica al 2050, a partir de l’estalvi i eficiència energètica i d’un model de generació d’energies renovables distribuïdes i participades que redueixi la dependència energètica.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6 "Aigua neta i sanejament" i 12 “Consum i producció responsables”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.